Planta care te ajută să te lași de fumat

by Cristian Dobre

O asociem cel mai des cu tusea, fiind bine stiut puternicul sau efect antusiv, insa potentialul terapeutic al patlaginei este mult mai mare. Familia Plantago cuprinde aproximativ 200 de specii de plante erbacee, cunoscute sub numele generic de patlagina. Intalnim patlagina pe toate continentele, in habitate diverse. La noi creste in flora spontana de la campie pana la munte, iar cele mai cunoscute varietati sunt patlagina lata (Plantago major), patlagina ingusta (Plantago lanceolata).

In scop terapeutic se folosesc frunzele si semintele, patlagina fiind utilizata pentru infectii ale vezicii urinare, bronsita, raceli si hemoroizi care sangereaza. De asemenea, este folosita pentru a ucide germenii si pentru a reduce umflarea. Unele persoane aplica patlagina direct pe zona afectata in afectiuni cutanate. Patlagina lata contine substante care ar putea ajuta la scaderea durerii si a inflamatiei, reducerea mucusului. De asemenea,  poate fi capabila sa ucida bacterii si ciuperci. Iata cum puteti folosi patlagina ca medicament:

1. Ajutor antiinflamator. Datorita continutului de alantoina si apigenina, patlagina este un puternic antiinflamator natural. Amelioreaza durerile articulare. In acest scop se foloseste sub forma de compresa. Se opareste un pumn de frunze verzi de patlagina in 400 ml de apa. Dupa aceea, apa se strecoara, frunzele se storc si se pun calde, timp de 1-2 ore, ca compresa pe suprafata dureroasa. Calmeaza atat durerile articulare cat si durerile provocate de zona zoster. 2. Trateaza nervii deteriorati. Planta contine o substanta puternica de vindecare a nervilor cunoscuta sub numele de aucubina; poate vindeca nervii deteriorati. 3. Booster energetic. Baicaleina, o substanta care se gaseste in mod natural in patlagina ajuta la repararea mitocondriei.

4. Ajutor antiviral si hepatic. Compusul natural cunoscut sub numele de acid oleanolic are atat calitati antivirale cat si de protectie a ficatului, care pot fi de ajutor in prevenirea sau tratarea hepatitei. 5. Ajutor in respiratie. Este utilizata pentru a reduce congestia bronsica, laringita, iritatiile si inflamatiile pulmonare si tuse. Studii multiple indica faptul ca patlagina a demonstrat abilitati de a vindeca afectiunile respiratorii superioare, precum si bronsita. In astfel de cazuri se administreaza sub forma de ceai sau sirop. 6. Ajutor anticancer. Cercetarile publicate in Journal of Ethnopharmacology au descoperit ca un extract de patlagina a suprimat puternic cresterea celulelor canceroase umane, sugerand ca aceasta planta ar putea juca un rol important in abordarea cancerului in mod natural sau in combinatie cu chimioterapia sau radioterapia. Oamenii de stiinta cred, de asemenea, ca planta poate ajuta la prevenirea deteriorarii ADN-ului cauzat in mod normal de celulele canceroase.

7. Muscaturi insecte. Daca tantarii te-au muscat sau ai fost intepat de o albina, aplica pe zona frunze de patlagina proaspete pentru a usura senzatia de intepatura. 8. Ajutor pentru renuntarea la fumat. Patlagina pare sa creeze o aversiune naturala fata de tigari, facand astfel mai usoara renuntarea la fumat. Poate fi folosita sub diferite forme: ceai, tinctura sau spray. Pentru un ceai, adaugati pur si simplu o lingurita de patlagina uscata intr-o cana de apa clocotita, lasati la infuzat cel putin zece minute, apoi beti inainte de a ajunge la o tigara. Tinctura de patlagina sau spray-ul trebuie sa fie utilizate in conformitate cu instructiunile scrise, de obicei chiar inainte de a va aprinde tigara.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments