PITURCA PLEACA DE LA NATIONALA DUPA MECIUL CU GRECIA, NOUL SELECTIONER VA FI LADISLAU BOLONI!

by Sorin Haut

Meciul cu Grecia va fi ultimul pentru Victor Piţurcă în calitate de selecţioner al echipei naţionale a României. Fostul antrenor al Stelei şi al Universităţii Craiova a semnat în această dimineaţă un contract cu formaţia Al Ittihad.

Echipa din Arabia Saudită, Al Ittihad, a obţinut după cîteva zile de negocieri semnătura actualului selecţioner al echipei naţionale, Victor Piţurcă. Tehnicianul de 58 de ani a semnat în această dimineaţă contractul cu Al Ittihad, pe două sezoane.

Aventura lui Piţurcă la cîrma echipei naţionale a început în 1998 după ce-a reuşit calificare la Campionatul European din 1998 cu reprezentantiva Under 21. Numit selecţioner, Piţurcă a bifat calificarea la Europeanul din 2000, dar a fost demis după un conflict cu mai mulţi jucători importanţi, unul dintre ei fiind Gică Hagi.

În 2004, a fost numit din nou selecţioner al echipei naţionale de fotbal a României, cu care a reuşit calificarea la Campionatul European de fotbal din 2008. S-a întîmplat la 8 ani de la ultima calificare a acestuia la un turneu final. După ce-a început dezastruos campania de calificare la Mondialul din 2010, Piţurcă a fost demis în aprilie 2009.

Experienţa celui de-al treilea mandat de selecţioner la „naţionala” a început pe 15 iunie 2011, iar după partida din 7 septembrie de la Atena, acesta va renunţa oficial la funcţie pentru a merge în Arabia Saudită la Al Ittihad.

Acolo va avea un derby al românilor. Pe  1 decembrie e programat meciul Al Ittihad cu Al Hilal, echipă la care antrenează Laurenţiu Reghecampf, cu care Piţurcă e în conflict de mai multă vreme.

Piţurcă pleacă după meciul cu Grecia

Răzvan Burleanu s-a mişcat repede, iar naţionala va avea deja un selecţioner nou. Este vorba de Ladislau Boloni! Tehnicianul de 61 de ani o antrena din 2012 pe Al Khor din Qatar. Acesta va reveni pe banca naţionalei după 13 ani!

La precedentul mandat, Boloni preluase România la startul preliminariilor pentru Mondialul din 2002 şi a demisionat înainte de ultimele două meciuri, pentru a pleca la Sporting Lisabona. 

Ganea era să-l bată!
Înainte de plecare, antrenorul a avut un conflict violent cu Ionel Ganea la partida cu Italia. Atacantul a sărit să-l bată pe Boloni la prima partidă cu Italia, după ce antrenorul l-a ţinut pe bancă pînă spre finalul meciului pierdut de România, scor 0-3.

N-a acceptat să antreneze în România
Ca jucător, Boloni a făcut istorie în tricoul Stelei, unde a ajuns abia la 31 de ani! A cîştigat însă 7 trofee, cele mai importante fiind Cupa Campionilor şi Supercupa Europei. N-a antrenat niciodată o echipă de club din România, debutînd pe banca lui Nancy, în 1994, unde a stat 6 ani. A mai trecut pe la Sporting, Rennes, AS Monaco, Al Jazeera, Standard Liege, Al Wahda, Lens, PAOK Salonic şi Al Khor. Deşi a avut oferte consistente de la Rapid şi, în mai multe rînduri, de la Steaua, Boloni a refuzat de fiecare dată să antreneze în ţară.

Palmaresul lui Boloni la naţională
13 meciuri: 8 victorii, 2 egaluri, 3 înfrîngeri
6 meciuri oficiale: 4 victorii, 0 egaluri, 2 înfrîngeri

7 trofee a cîştigat Boloni în cariera lui de antrenor, cele mai importante fiind titlurile cîştigate în Belgia şi în Portugalia

Sursă: gsp.ro (http://www.gsp.ro/fotbal/nationala/exclusiv-frf-i-a-gasit-deja-inlocuitor-lui-victor-piturca-ladislau-boloni-revine-pe-banca-romaniei-433369.html)

Facebook Comments