Pistolul cu care s-a sinucis Van Gogh, scos la licitație

by Adrian Topor

Pistolul marca Lefaucheux pe care Vincent Van Gogh l-ar fi folosit pentru a-şi pune capăt zilelor, în 27 iulie 1890 la Auvers-sur-Oise, va fi scos la licitaţie miercuri la Paris la Hotelul Drouot, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Casa de licitaţii AuctionArt – Rémy Le Fur va scoate la vânzare acest pistol de tristă amintire cu calibrul de 7 mm . Deşi autentificarea armei nu a fost oficial stabilită, provenienţa sa este considerată serioasă. Valoarea pistolului este estimată între 40.000 şi 60.000 de euro. La 27 iulie 1890, celebrul pictor olandez care se instalase în Auvers-sur-Oise, la sfaturile fratelui său Theo, ar fi ieşit la o plimbare pe câmp. Pictorul se afla în atenţia medicului Paul Gachet pentru tulburările sale psihice. Van Gogh, care închiriase o cameră la o pensiune, se afla în culmea carierei sale pictând un tablou pe zi.

Circumstanțe neelucidate ale morții pictorului

În plimbarea sa de duminică, pictorul şi-ar fi ridicat cămaşa şi şi-a tras un glonţ în piept cu acest pistol, împrumutat de la gazdă. Pistolul i-a căzut însă din mână, iar Van Gogh a leşinat. El s-a trezit la căderea nopţii, rănit, şi s-a întors la pensiune. În pofida îngrijirilor doctorului său, Van Gogh a murit după două zile de agonie. Arma ar fi fost găsită în 1960, de un cultivator şi ar fi fost predată familiei actualului proprietar al hanului din Ravoux. Pistolul vizibil degradat a fost atârnat deasupra tejghelei. Arma a fost cedată Muzeului Van Gogh din Amsterdam în 2016. Potrivit Auction Art, analiza armei atestă că a rămas îngropată în pământ o perioadă de timp ce ar putea coincide cu anul 1890. În 2011, cercetători americani au susţinut ipoteza că Vincent Van Gogh nu ar fi dorit să se sinucidă, ci a fost rănit de un foc de armă tras accidental de nişte copii care se jucau pe câmp cu un pistol.

Sursa: libertatea.ro

Facebook Comments