PIETRELE VII DIN BUZAU

by Cristian Dobre
„Pietrele vii” ale Buzaului – „trovantii” – se afla în zona Bozioru, la circa 50 kilometri nord-vest de Buzau. 
 Pentru cei pasionati de iesiri in natura si dornici sa descopere peisaje noi am identificat un loc care poate fi notat pe lista cu obiective inedite. Sunt Trovantii din zona Bozioru, comuna Ulmet. E vorba de asa numitele „pietre vii”, cu forme care mai de care mai ciudate.
 Sunt in „Tara Luanei”, dupa numele unui rege care a domnit aici, sau dupa numele unei fete – Liana – care a cazut din cer si care a dat legendele chihlimbarului de la Colti . Daca v-am convins, haideti sa aflam mai multe informatii despre trovanti!
 • Din punct de vedere stiintific, trovantii sunt aglomerari de pietricele de diferite marimi, legate intre ele de ciment carbonatic. Formele acestor „pietre vii” sunt dintre cele mai diverse: cilindru, nava spatiala, elipse, sfere etc.  si despre ele, oamenii de stiinta spun ca isi modifica forma o data la 1200 de ani. In acest interval ele cresc cu cativa centimetri, crestere care se realizeaza din centru spre exterior. Cu toate ca, daca ne bazam pe stiinta, acesta crestere este cam inexplicabila, deoarece, cu trecerea timpului, si datorita fenomenelor naturale inghet-dezghet, sub actiunea ape si vantului, forma lor ar trebui sa scada, din cauza procesului de eroziune.
 Am aflat cum explica „stiinta locului” existenta acestor pietre!  Informatia este dezvaluita de localnici care spun ca in zona lor exista acesti trovanti si ca, din mosi – stramosi se spune ca sunt aducatori de spor si noroc, motiv pentru care unii dintre ei aduc aceste pietre in porti pentru a avea parte de indestulare. In plus, localnicii sustin ca dupa fiecare ploaie, acestia isi modifica forma sau apar mici pietricele care se hranesc cu nisip si, in timp, devin mai mari.
• Una dintre legendele locului spune ca Trovantii din Bozioru (com. Ulmet) isi schimba locul, situatie care pare uimitoare si starneste curiozitatea. 
Sa nu va ganditi ca oamenii ar putea se miste aceste pietre. E chiar imposibil, deoarece sunt pietre mari si grele. Trovantul cel mai mare putea fi observat pe culme, iar acum il puteti vizita in Poiana cu Balca. Mutarea acestei „pietre vii” este parca desprinsa din filmele SF.  Se spune ca a crescut foarte repede, s-a smuls din pamant printr-o saritura, iar apoi s-a rostogolit pana in poiana. Localnicul care a vazut aceasta schimbare spune ca s-a produs un huruit, care cu toate ca l-a inspaimantat, nu a avut puterea sa fuga, asa ca a putut  sa vada si apoi sa povesteasca intamplarea consatenilor. Cu toate ca multi nu l-au crezut! Martorul  schimbarii spune ca in locul de unde a plecat trovantul a ramas o gaura in pamant, care a doua zi nu mai putea fi vazuta: in locul respectiv crescuse deja iarba.
• Trovanti precum cei de la Bozioru se mai gasesc in România în Oltenia – în comuna Costesti de lânga Râmnicu Vâlcea fiind amenajat Muzeul Trovantilor.
Alte povesti privind Trovantii din Buzau fac referire la extraterestri. Acestia vin si schimba locul trovantilor. Din alta parte aflam ca trovantul cu pricina a fost mutat de sihastrii care au vrut sa-l prelucreze, dar s-au razgandit; era prea frumos!
Localizare. Satul Bozioru se afla la 50 kilometri nord-vest de Buzau. Pentru a ajunge in Bozioru sa vizitati trovantii, urmati soseaua DN 10 (Buzau-Patârlagele-Intorsura-Brasov). La putin timp dupa ce ati iesit din Buzau, în dreptul localitatii Berca, faceti dreapta, traversati Râul Buzau, apoi urmati drumul judetean 203 L, prin Cozieni, Ulmet – sat Bozioru.
Sursa: efemeride.ro
Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate