Piciorul copilului — particularități ale dezvoltării

by webeditor

Cum se schimbă picioarele copilului odată cu vârsta? Sunt caracteristici despre care părinții ar trebui să știe? Cum să susțineți în mod corespunzător dezvoltarea sistemului musculo-scheletic al micuțului? Mai multe detalii la acest subiect urmează mai jos.

Cum se dezvoltă piciorul copilului pe ani?

Imediat la naștere, piciorul nu este adaptat pentru mers. Ligamentele și articulațiile sunt încă prea slabe, oasele nu au suficiente minerale pentru stabilitate, iar mușchii nu pot încă să susțină corpul. Până la vârsta de aproximativ 3 ani, piciorul rămâne moale și flexibil, cu mult țesut adipos. Din acest motiv, mulți părinți „diagnostichează” în mod eronat picior plat la micuții lor.

De fapt, picioarele copilului la vârsta de un an ar trebui să fie plate, deoarece țesutul adipos este cel care asigură amortizarea. Mai târziu, arcurile vor îndeplini această funcție: arcul longitudinal și arcul transversal. Amortizoarele naturale ale arcurilor se aplatizează, neutralizând forța de impact asupra solului.

Cât timp sistemul musculo-scheletic al copilului se dezvoltă, piciorul plat este numit fals. La început, chiar și poziționarea tălpii în formă de roată nu este considerată o patologie: așa copilul învață să păstreze echilibrul. Un an și jumătate este vârsta la care se aliniază picioarele copilului. Pentru formarea tălpii este nevoie de mai mult timp. La 2-3 ani, aceasta arată mai mult ca la un adult. La ce vârstă se termină dezvoltarea piciorului copilului? Sistemul osos se formează până la vârsta de 5-6 ani, dar creșterea poate continua până la 18 ani.

Piciorul plat propriu-zis la copii poate fi diagnosticat de la vârsta de 4-5 ani. Părinții ar trebui să se îngrijoreze dacă micuțul lor se plânge de dureri de picioare și obosește repede. Doar un medic poate determina patologia picioarelor la copii, motiv pentru care este atât de important să se efectueze examinările de rutină. Ce ar trebui să facă părinții? Ei își pot asuma responsabilitatea pentru prevenirea deformărilor. Ei pot oferi copiilor masaj profilactic și proceduri de întărire a tălpilor, pot efectua cu ei exerciții terapeutice pentru picioare, le pot procura încălțăminte ortopedică și branțuri speciale.

Masajul tălpilor ca măsură de profilaxie a problemelor picioarelor la copii

Aceasta este o soluție excelentă pentru a proteja picioarele copilului de patologii, cum ar fi picior valg, varus, picior plat și altele. Masajul picioarelor la bebeluși adecvat întărește mușchii și ligamentele, stimulează circulația sângelui și procesele metabolice, antrenează și crește rezistența. Procedurile regulate vor ajuta la evitarea patologiilor, precum și la îmbunătățirea stării generale a sistemului musculo-scheletic în curs de dezvoltare activă.

Cum se face masajul tălpilor la copil? O abordare activă este mai bună decât una pasivă. Alegeți un covor ortopedic pentru copii. Acesta imită suprafețe naturale pentru mersul desculț: pietricele de mare, crenguțe, iarbă, conuri și așa mai departe. Denivelările, proeminențele, bulele, adânciturile și scobiturile de pe covorul senzorial antrenează picioarele bebelușului, făcându-le mai puternice și mai sănătoase. De asemenea, nu uitați de beneficiile punctelor de masaj de pe talpă.

Puteți alege un covoraș-puzzle pentru masajul picioarelor pentru camera copilului sau un alt maser pentru activități cu micuțul în magazinul online Ortek. Catalogul mare de produse oferă o varietate de soluții pentru antrenamente utile și interesante.

 Conform materialelor: https://ortek.ro/

Facebook Comments