Petre Roman, urmărit penal în dosarul Revoluţiei

by Dana B.

Fostul premier Petre Roman s-a prezentat, joi, la sediul Parchetului General, fiind informat că a fost pus sub urmărire penală.

 Petre Roman a spus la ieşirea de la Parchetul General, comentând acuzaţiile, că ”e absurd şi grotesc”. El le-a recomandat jurnaliştilor să citească cartea sa pentru a afla ce a făcut în zilele Revoluţiei. 

“Prima dată când am avut într-adevăr putere e în 27 decembrie, când în prima şedinţă CFSN eu sunt numit prim-ministru”, a declarat Roman.

În decembrie 1989, au murit 700 de oameni iar alţi 1.800, au fost răniţi. Procurorii susţin că cei împuşcaţi în ’89 sunt victime ale celor care voiau să preia puterea în acele zile tulburi şi să o păstreze cu orice preţ.

Ion Iliescu, fost preşedinte, Petre Roman, fost premier, şi Gelu-Voican Voiculescu, fost vice-premier: pentru ei, procurorii i-au cerut preşedintelui României să aprobe urmărirea penală, sub acuzaţia de infracţiuni contra umanităţii, fapte care NU se prescriu. Administraţia Prezidenţială a confirmat că cererea procurorului general a fost primită.

Petre Roman a reacţionat după demersul Parchetului General. ”Îmi exprim revolta şi indignarea faţă de acest demers. Sub nici o formă nu pot fi EU făcut responsabil pentru acţiunile militare din acele zile”, a spus fostul premier.

Iată ce declara Ion Iliescu, după ce a compărut în fata procurorilor în martie anul trecut: “A fost o discuţie cordială cu procurorii.”

Foştii conducători spun că haosul şi victimele Revoluţiei au apărut din cauza prăbuşirii bruşte a regimului comunist. Procurorii au însă altă părere: totul s-ar fi întâmplat din cauza manipulării oamenilor, inclusiv prin intermediul televiziunii, iar scopul final ar fi fost ca noua conducere să ocupe cât mai repede scaunele lăsate goale de vechea conducere.

Gen. (r) Jean Panaitescu, fost judecător militar: „Nu aţi văzut cât de elegant s-a preluat puterea cu ajutorul teroriştilor?! A fost scoasă armata în stradă, populaţia a fost zăpăcită. Nimeni nu a mai ieşit din casa de frică comuniştilor şi nouă putere şi-a preluat atribuţiile.”

700 de morţi, 1.800 de răniţi. Acesta a fost preţul plătit cu sânge pentru libertate în decembrie 1989. Procurorii vorbesc despre manipulae şi dezinformare însă doar judecătorii vor putea spune dacă a fost aşa sau nu.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments