Petre Daea: Dintr-un camion de lăcuste nu poţi să faci nici o lingură de făină

by Andreea Radu

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, continuă seria declarațiilor colorate, spunând despre autorizarea unor insecte ca alimente noi în UE că „nu este cazul să salivăm la orice propunere pe care o fac unii sau alţii” și că „dintr-un camion de lăcuste nu poate fi obţinută nici măcar o lingură de făină”. Întrebat ce ar face dacă un grup de investitori care doresc să facă în România o fermă de crescut lăcuste sau greieri ar dori să discute cu el, ministrul a replicat: „Nu mă găsesc. Când vin, sunt plecat”.
Petre Daea a fost întrebat, vineri, la Prima News, cum vede schimbările în alimentaţie, de la făina de greieri, la carnea vegetală şi laptele vegetal. El a răspuns că este consecvent în ceea ce spune şi ceea ce face și că „trebuie să înţelegem bine că patrimoniul acesta gastronomic al României trebuie să-l şi păstrăm, să-l valorificăm şi să îl şi dezvoltăm în acelaşi timp”, scrie hotnews.ro.
„Să-l dezvoltăm prin componenta lui şi să îl dezvoltăm prin ceea ce trebuie să transmitem oamenilor de fiecare dată, în aşa fel încât să conştientizăm că suntem pe un traseu al respectării gusturilor, dar în acelaşi timp să nu ieşim din vadul pe care l-am cunoscut de-a lungul vremii şi pe care l-am făcut de-a lungul vremii.
Şi sunt şi constant în ceea ce afirm de fiecare dată şi cu diverse ocazii, spunând tot timpul că nu este cazul să salivăm la orice propunere pe care o fac unii sau alţii şi nici nu putem să salivăm decât dacă ne place şi nouă.
Nu ne plac nici greierii, nu ne plac nici lăcustele. Ne place laptele, ne plac produsele pe care le-am realizat de-a lungul vremii şi pe care le putem realiza în România, ştiind că avem, har Domnului, de toate, avem unde, avem cu ce, avem cu cine să facem hrana necesară populaţiei”, a afirmat ministrul Agriculturii, citat de HotNews.ro.
El a mai fost întrebat dacă nu crede totuși că acest tip de soluţii pentru alimentaţie nu reprezintă o soluţie pentru viitor, având în vedere că există un dezechilibru major între numărul populaţiei la nivel global şi resursele pe care le are planeta.
“Dintr-un camion de lăcuste nu poţi să faci nici o lingură de făină, ce tot ne învârtim în jurul acestei probleme. Gândiţi-vă dumneavoastră, ca să faci o pâine din făină de lăcuste îţi trebuie un vagon de lăcuste, să le macini, să le faci. Haideţi să fim serioşi”, a răspuns Petre Daea.
Întrebat ce le-ar transmite unor investitori care vor să facă în România o fermă de crescut lăcuste sau greieri și ar veni la el, ministrul Agriculturii a răspuns: „Nu mă găsesc. Când vin, sunt plecat”.

Facebook Comments