Petarde depistate de polițiști în piețele arădene

by Cristian Dobre

 Știri Arad.  Polițiștii arădeni au efectuat, la sfârșitul săptămânii trecute, mai multe controale în piețele din municipiu, pentru depistarea celor care comercializează articole pirotehnice.

Astfel, la data de 27 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au depistat o femeie de 42 de ani, din Arad, în timp ce oferea spre comercializare 3.100 petarde, fără a deține nicio autorizație de comercializare de articole pirotehnice. Pe numele femeii a fost întocmit un dosar de cercetare penală pentru comercializarea de articole pirotehnice, fără drept, petardele fiind indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor.

O societate comercială a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, conform Legii 126/1995, pentru îndeplinirea de activități de manipulare a articolelor pirotehnice prin intermediari neautorizați.

La data de 29 decemebrie a.c., polițiștii Biroului de Ordine Publică au depistat, în Piața Mihai Viteazul, o arădeancă de 40 de ani, în timp ce oferea spre comercializare dintr-un autoturism peste 700 bucăți  articole pirotehnice (petarde și artificii). Pe numele acesteia a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare de operațiuni pirotehnice, fără drept, articolele pirotehnice fiind indisponibilizate.

INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN ARAD

FACE URMĂTOARELE PRECIZĂRI:

Este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

NU este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

  1. a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  2. b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
  3. c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
  4. d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  5. e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
  6. f) pe drumurile publice deschise circulaiei rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
  7. g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Facebook Comments