PESTERA VANTULUI ARE CEL MAI LUNG LABIRINT SUBTERAN DIN ROMANIA

by Cristian Dobre

 Descoperita de ing. Bagameri Bela in anul 1957, Pestera Vantului si-a dobandit un scurt timp renumele de cel mai lung labirint subteran din Romania. Desi in anul descoperirii Pestera Vantului avea o lungime de doar 500 metrii exprorarile fac ca la sfarsitul anului 1967 lungime totala a galeriilor cunoscute se depaseasca 15.000 m. S-au organizat ture de exprorare, expeditii de anvergura, s-a executa lucrari de decolmatare si amenajarea intrarii.
In anul 1966, se constituie Cercul Speologilor Amatori din Cluj avand ca scop principal continuare cercetarilor de explorare, cartare si protejare a Pesterii Vantului.

1969 este anul in care s-a reazlizat prima harta color a pesteri la scara 1:500, pe fiind reprezenti 15.283 m de galerii. In anul 1972 timp de 8 zile se lucreaza in subteran pentru realizarea de catre TVR a unui documentar despre Pestera Vantului. In anul 1978 apare albumul Foto „Pestera Vantului” semnate de dr. Dan Coman si Valentin Craciun.
Cercatarile si cartarile continua in paralel cu actiunile de documentare a pesterii, iar rezultatele nu intarzie sa apara. Se finalizeaza harta color a pesterii la scara 1:500 iar ce lungimea de 21.470 m Pestera Vantului devine oficial cea mai lunga pestera din Romania.

Exprorarile continua intr-un ritm alert, descopreindu-se noi sectoare de galerii in diferite puncte ale pesterii. In anul 1979 apare in Buletinul Clubului de Speologie “Emil Racovita” din Bucuresti prima descriere geomorfologica a Pesterii Vântului redactata de Szilágyi Árpád, Komíves Emil, Nagy István, Varga Alfonz si Kerekes Károly. Se cauta o legatura cu sistemul Izbandis, insa fara succes.
Descoperirile din timpul numeroaselor tabere subterane organizate in acest interval de timp fac, ca la sfarsitul anului 1989, lungimea totala a galeriilor Pesterii Vantului sa depaseasca 40.500 de metrii.

In anul 1991 descoperitorul pesterii, ing. Bagameri Bela se retare dupa 50 de ani din activitatea speologica. In anul 1993 se reamenajeaza zona de intrae in pestera, iar in anul 1996 operatorul-speolog Ugron Gabor, a inceput filmarile pentru un documentar despre Pestera Vantului. Segmente din materialul realizat s-au difuzat la emisiunile în limba maghiara ale TVR si pe postul de televiziune Duna TV.
Folosind echipamente moderne, in anul 1996 se incepe recartarea Pesterii Vantului. Exprorarile continua, iar la sfarsitul anului 2000 lungime pesterii depaseste 47.000 m.

Munca de recartare a luat amploare, membrii noi ai clubului ajutând la aceasta activitate minutioasa. In anul 2003, in cadrul unui proiect Phare, CSA a deschis oficial un traseu turistic în pestera. Lungimea acestuia masoara 730. In anul 2004 Clubul Speologilor Amatori primeste oficial custodia Pesterii Vantului. In absenta unor descoperiri importante, accentul s-a pus pe cartarea pesterii. Dupa 10 ani de cartare lungimea galeriilor recartate atinge 29 km.
Se aproba cererea de finantare depusa la Agentia Fondului pentru Mediu. In cadrul proiectului se delimiteaza zona exterioara de protectia al Ariei Naturale Protejate Pestera Vantului.

Sursa: pesteravantului.ro

Facebook Comments