Peste zece milioane de ucraineni nu au curent electric

by Florian Popa

Armata rusă a trimis ieri un nou val de rachete şi drone sinucigaşe asupra obiectivelor energetice din Ucraina. Cel puţin şapte oameni şi-au pierdut viaţa, iar zeci au fost răniţi, potrivit bilanţului provizoriu. Zece milioane de ucraineni au rămas fără curent electric, în timp ce la Kiev a căzut prima ninsoare iar temperatura a scăzut sub zero grade. Atacurile au continuat şi în această noapte, mai ales în regiunile Sumî şi la Herson, unde au loc intense dueluri de artilerie peste Nipru. În acest timp, luptele din Donbas s-au intensificat după ce forţele ruse au primit întăriri din rândul trupelor retrase de la Herson, scrie observatornews.ro.
Un proiectil rusesc a explodat, la Dipro, în plină stradă, printre maşini. Impactul a fost surprins de camera de bord a unuia din vehicule, iar imaginile au fost postate pe internet chiar de Zelenski.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Forţele noastre de apărare antiaeriană au reuşit să doboare şase rachete de croazieră ruseşti şi cinci (drone) Shahed. Din păcate, nu le-au putut doborî pe toate cele lansate de terorişti.
Au fost distruse centrale electrice şi sonde de extracţie a gazului, cu scopul, pe care Kremlinul nici nu îl ascunde, acela de a-i lăsa pe ucraineni în frig şi întuneric, în pragul iernii.
Dar, lângă Zaporojie, a fost lovit şi un bloc de locuinţe. Încă nu se ştie câte trupuri neînsufleţite se află sub dărâmături. Toate acestea deşi, potrivit convenţiilor de la Geneva, atacarea infrastructurii publice vitale constituie o crimă de război.
Pe frontul din Donbas au loc cele mai intense lupte de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene. Forţele ruse care încearcă, de mai multe luni, să cucerească oraşul strategic Bahmut au fost întărite cu unităţi din cele retrase de pe malul vestic al Niprului, la Herson. Ucrainenii ripostează prin contraatacuri. Demnitarii instalaţi de ruşi în Donbas recunosc că NU controlează integral niciuna din cele patru regiuni anexate ilegal de Rusia. Chiar şi în regiunea Luhansk, trei comune rămân sub controlul guvernului de la Kiev.

Facebook Comments