Peste o mie de arădeni plătesc supraimpozit pe clădirile în paragină

by Andreea Radu

Peste o mie de arădeni vor plăti în 2019, pentru prima dată, un supraimpozit de până la 500 la sută, aşa-numita „taxă de paragină”, pentru că nu şi-au executat lucrări de reparaţii la clădiri, în pofida somaţiilor primite de la Primărie, care atrage atenţia că unele faţade îi pot pune în pericol pe trecători din cauza desprinderii tencuielii.
Reprezentanţii Primăriei Arad au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că în acest an va fi aplicată pentru prima dată „taxa de paragină” celor care deţin clădiri degradate, după ce, în ultimele luni, au fost trimise somaţii.
În cursul anului trecut, o comisie de specialitate a Primăriei a inventariat toate clădirile şi terenurile, fiind constatate degradări majore la sute de faţade, în timp ce numeroase terenuri au fost găsite acoperite cu buruieni, moloz şi gunoaie. Pe baza fişelor tehnice elaborate, comisia a trimis aproximativ 16.000 de somaţii.



În cazul clădirilor degradate, pentru că cei mai mulţi dintre proprietarii somaţi nu au început demersuri în vederea obţinerii autorizaţiilor de începere a lucrărilor, Primăria a decis ca aceştia să achite supraimpozit, care este şi de cinci ori mai mare decât plăţile din anii anteriori. În această situaţie sunt 1.069 de proprietari, care au locuinţe în 391 de clădiri din zona centrală a municipiului. Aceste imobile au faţadele foarte degradate şi pot pune în pericol trecătorii, prin desprinderea tencuielii sau a unor elemente arhitecturale.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ralu Cotrău, a declarat pentru AGERPRES că supraimpozitarea în aceste cazuri se face în urma unor hotărâri luate de Consiliul Local, iar până miercuri şi-au achitat „taxa de paragină” 74 de arădeni, plătind în total la bugetul local suma de 37.233 de lei.
Dintre cei supraimpozitaţi, doar trei au depus contestaţii, deşi sumele pe care le au de achitat sunt mult mai mari decât în 2018. De exemplu, pentru una dintre clădirile-simbol din oraş, Teatrul Vechi, impozitul a fost majorat de la 3.209 lei, la 19.254 lei.
Printre cele 391 de clădiri degradate se află zeci de palate istorice din zona ultracentrală a oraşului Arad, care nu au mai beneficiat de reparaţii la faţade de câteva decenii. În 2018, după emiterea somaţiilor, doar 12 proprietari au efectuat lucrări de reabilitare.
Potrivit Codului Fiscal, pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan, Consiliul Local poate majora impozitul cu până la 500 la sută.

Facebook Comments