Peste două milioane de musulmani încep vineri pelerinajul anual la Mecca

by Andreea Radu
Please follow and like us:

Peste două milioane de musulmani încep vineri pelerinajul anual la Mecca, în Arabia Saudită, iar autorităţile au emis avertizări împotriva oricăror tentative de politizare a acestui eveniment religios pe fondul tensiunilor persistente din Golf, relatează agerpres.ro.

Gestionarea fluxului neîntrerupt de pelerini şi garantarea siguranţei acestora în timpul ”hajj”, una dintre cele mai mari adunări religioase din lume, reprezintă o imensă provocare logistică pentru regatul saudit.

Zeci de mii de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi pentru evitarea producerii unei noi tragedii în timpul pelerinajului, îndoliat în trecut de busculade sângeroase, cea mai gravă dintre acestea lăsând în urmă aproape 2.300 de morţi, în 2015, în timpul ritualului de lapidare a satanei.

În total, aproximativ 2,5 milioane de credincioşi, străini sau locuitori din Arabia Saudită, urmează să parcurgă ”hajj” în acest an, potrivit presei locale.

”Toate instituţiile statului sunt mobilizate” şi ”suntem mândri că vom fi gazdele lui Dumnezeu”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al forţelor de securitate, Bassam Attia.

Potrivit unui reprezentant al instituţiei responsabile de ”hajj”, Hatem bin Hassan Qadi, ”peste 1,8 milioane de vize au fost emise online, fără a se mai trece prin consulate – un succes”.

Venind din întreaga lume, grupuri de credincioşi s-au deplasat spre Mecca, în vestul Arabiei Saudite, pentru a efectua ”hajj”, unul dintre cei ”cinci stâlpi” ai islamului, pe care fiecare musulman trebuie să îl îndeplinească cel puţin o dată în viaţă, dacă are posibilitatea.

”Prin încheierea ‘hajj’ ne simţim purificaţi şi întâlnim oameni din întreaga lume. Este grandios”, a declarat pentru AFP Mohamed Jaafar, un egiptean de 40 de ani.

Facebook Comments