PESTE 2.000 DE SOIURI DE TRANDAFIRI POT FI ADMIRATI LA ROZARIUL „EUTOPIA GARDENS“ DIN ARAD

by Florian Popa

Rozariul ‘Eutopia Gardens’ Arad a găzduit, sâmbătă, ‘Sărbătoarea Trandafirului’, eveniment tradiţional ajuns la cea de-a şaptea ediţie a sa, evenimentul fiind organizat de Fundaţia ‘Eutopia Gardens’, condusă de ing. Mihaela Buzatu, în parteneriat cu Consiliul Seniorilor din Timişoara şi cu Asociaţia ‘Amicii Rozelor’ – Filiala Timişoara.

‘Rozariul deţine peste 2.000 de soiuri de trandafiri, fiind la ora actuală cea mai mare colecţie de trandafiri din România. El face parte din parcul dendrofloricol ‘Eutopia Gardens’, care va avea la final o suprafaţă de 25,5 hectare, din care au fost amenajate până acum cca.15 hectare. Atunci când amenajările vor ajunge la final, rozariul de la Arad va fi cel mai mare parc dedicat trandafirilor din Europa de Est, loc deţinut în prezent de rozariul din Budateteny, Ungaria, care deţine circa 2.400 de soiuri’, a declarat Mihaela Buzatu.

În parc se găsesc peste 4.000 de taxoni din toată lumea – în primul rând trandafiri, din SUA, Canada, Anglia, Franţa, China, etc., unele dintre soiuri fiind premiate cu aur la diferite expoziţii internaţionale, toate soiurile fiind deja adaptate la noi.

‘În rozariul de lângă Mândruloc poate fi admirat şi unul dintre cei mai valoroşi trandafiri din lume, ‘Eden Rose’, ales la nivel mondial drept cel mai valoros, un trandafir de talie mare creat la începutul anilor ’80 de firma franceză ‘Meilland’. Clasificat de aceasta drept urcător, acest trandafir este prezentat de către majoritatea vânzătorilor drept trandafir de parc. Floarea acestui trandafir are dimensiuni foarte mari şi se spune că ar avea aproape 100 de petale. Culoarea petalelor este alb-crem, cu vârfurile de culoare roz, culoarea păstrându-se excelent chiar şi la soare puternic. Parfumul lor este slab’, a precizat Mihaela Buzatu.

Ideea organizării acestei sărbători la Arad, la început de iunie, în plină inflorescenţă a trandafirilor, a apărut în urmă şapte ani, plecând de la proiectul ‘Cities of Roses’, lansat de municipalitatea din Portland, Oregon.

Participanţilor la Sărbătoarea Trandafirului din acest an le-a fost oferit un program artistic susţinut de elevi de la Liceul Pedagogic ‘Carmen Silva’ şi Colegiul Economic, ambele din Timişoara, Corul ‘Tinereţe fără Bătrâneţe’ a Asociaţiei Seniorilor din Timişoara.

De asemenea, ing. Ioana Cadar şi asistent universitar Diana Răcean, din Cluj Napoca, au prezentat o paradă a modei sub titlul ‘Regina florilor, trandafirul – sursă de inspiraţie în designul vestimentar’, iar prof. univ. dr. Maria Cantor, de la Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, a vorbit despre ‘Concepţii şi modalităţi de utilizare a plantelor ornamentale în arhitectura peisageră’.

‘Un mare semn de întrebare reprezintă pentru mine absenţa de la acest eveniment a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, cărora le-au fost trimise din timp invitaţii, în ciuda faptului că acest eveniment este, în opinia mea, unul cu caracter social. Tocmai din acest motiv, ţin să îi mulţumesc lui Adrian Ţolea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, care a onorat cu prezenţa acest eveniment’, a punctat Mihaela Buzatu.

În traducere din limba greacă, ‘Eutopia’ înseamnă loc frumos (eu = frumos, topos = loc), motivaţia alegerii acestui nume fiind determinată de amplasamentul acestei grădini, în apropierea localităţii arădene Mândruloc, care în grai ardelenesc are acelaşi înţeles. Locul este mărginit în vest de dealurile Ghiorocului, iar la sud de pădurile Vladimirescu şi râul Mureş.

 

Sursa: agerpres

Facebook Comments