PESTE 12.000 DE MISIUNI DE SALVARE IN CEI ZECE ANI DE ACTIVITATE AERO-MEDICALA SMURD

by webeditor

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), secretarul de stat Raed Arafat, a afirmat că, în cei zece ani de operare aero-medicală SMURD, au fost efectuate peste 12.000 de misiuni de salvare, acesta adăugând că în 2014 urmează să fie operaționalizat și punctul aero-medical pentru regiunea Nord-Vest a României.

„Semnificația acestei zile este începutul activității de salvare aeriană, în mod oficial, sub coordonarea MAI și folosind elicopterele care sunt achiziționate de Ministerul Sănătății și sunt operate de MAI, precum și a altor tipuri de aeronave în slujba cetățeanului și pentru salvarea vieților. (…) Pe parcursul perioadei 2004-2014 au fost înființate punctele aeriene de salvare din Iași, Arad, Craiova, Constanța, Galați și cel de prim ajutor aerian pentru zona Deltei Dunării din Tulcea. În cursul acestui an, urmează să fie operaționalizat și punctul aero-medical de salvare SMURD din regiunea Nord-Vest, care urmează a fi sub coordonarea medicală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, dar tot în colaborare cu Inspectoratul General de Aviație al MAI”, a precizat Raed Arafat, în deschiderea ceremoniei de aniversare a zece ani de operare aero-medicală SMURD.

Raed Arafat a adăugat că una dintre cele mai complexe intervenții SMURD a fost cea în colaborare cu MApN din Muntenegru, în 2013, și care „a dovedit capacitatea sistemului și nivelul de profesionalism atins de componentele sistemului integrat de răspuns la urgențe”.

„Pe parcursul celor zece ani de activitate (au fost efectuate — n.r.) peste 24.000 de ore de zbor, efectuate cu elicopterele operate de MAI, și peste 12.000 de misiuni de salvare executate, la care se adaugă tot ce s-a realizat în colaborare cu forțele aeriene române din cadrul Ministerul Apărării Naționale”, a spus acesta.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mulțumit colegilor săi — medici, piloți, asistenți, paramedici care acționează în cadrul SMURD—, dar și populației și celor care au sprijinit dezvoltarea acestui sistem și a legislației necesare.

„În 2003 s-a realizat, cu sprijinul ministrului Ioan Rus, legislația specifică activității de salvare aeriană în România, prin emiterea Ordonanței de Urgență nr. 126/2003 și a normelor de aplicare în 2004, urmând ca în 2004 să ajungă primele două elicoptere SMURD la Mureș și la București, iar primele intervenții să aibă loc în 6 octombrie 2004 la Târgu Mureș și în 8 octombrie 2004 la București. (…) Mulțumesc tuturor colegilor, fără să-i uităm pe cei care și-au jertfit viața în serviciul semenilor lor. Mulțumesc celor care au avut încredere în noi și au sprijinit dezvoltarea sistemului, dar și populației pentru sprijinul și încrederea mare cu care ne-au onorat”, a mai spus Raed Arafat, reamintind că, în data de 23 septembrie 2015, urmează să fie sărbătoriți 25 de ani de la înființarea primului echipaj SMURD în România.

În timpul evenimentului au fost acordate medalii aniversare pentru zece ani de operare aero-medicală SMURD atât premierului Victor Ponta, miniștrilor Ioan Rus, Nicolae Bănicioiu, Mircea Dușa, Gabriel Oprea, secretarului de stat Raed Arafat, șefului IGSU, precum și reprezentanților celor opt puncte aero-medicale de salvare din Mureș, București, Iași, Arad-Timișoara, Craiova, Constanța, Galați și ai punctului de intervenție aeriană de prim ajutor Tulcea.

Medalii aniversare au primit și șeful Inspectoratului General de Aviație al MAI, general maior Dorel Grădinaru, precum și generalul de flotilă aeriană, Ilie Constantin, comandant al Inspectoratului General de Aviație al MAI în perioada 2001-2006.

Facebook Comments