PESTE 1.500 DE PERSOANE AU PROTESTAT IMPOTRIVA EXPLOATARII GAZELOR DE SIST LA CURTICI

by Sida Voicu

Peste 1.500 de locuitori ai oraşului Curtici, dar şi al altor 11 localităţi din apropiere, au participat sâmbătă după-amiază la o adunare publică de protest împotriva explorării gazelor de şist în zonă.

Acţiunea de protest a fost iniţiată după ce Panfora Oil & Gas, filială a Grupului MOL dedicată activităţilor de explorare şi producţie în România, a contractat Prospecţiuni SA, o experimentată companie din România în materie de prospecţiuni geofizice, să efectueze operaţiuni de măsurare de suprafaţă în perimetrul EX-6 Curtici, pentru a identifica resurse convenţionale de hidrocarburi, suprafaţa vizată fiind de circa 560 kilometri pătraţi.
La miting au participat, între alţii, Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Nicolae Aaniţei, primarul oraşului Curtici, primari ai altor localităţi din zonă, preoţi ortodocşi şi pastori ai bisericilor neoprotestante din zonă, cetăţeni ai oraşului Curtici, ai comunelor Dorobanţi, Macea, Şofronea, toţi cei prezenţi pronunţându-se împotriva explorării zăcămintelor şi pentru continuarea exploatării agricole a terenurilor din zona lor.
În deschiderea adunării de protest, Dimitrie Muscă, directorul CAI Curtici, le-a explicat celor prezenţi ce înseamnă pentru sănătatea oamenilor şi pentru agricultură explorarea gazelor de şist şi care vor fi efectele.
„’În Statele Unite ale Americii, nu mai puţin de 18 state au interzis exploatarea gazelor de şist. La fel au făcut Franţa, Germania, Polonia, ş.a.m.d. Iar bulgarii, care au protestat împotriva exploatării gazelor de şist în ţara lor, au spus că vor veni să protesteze alături de vecinii români, pentru că substanţele chimice folosite în exploatarea gazelor de şist vor ajunge în freatic şiîn Bulgaria pe sub Dunăre“, a spus Dimitrie Muscă.
În continuare au rostit alocuţiuni toţi primarii şi preoţii prezenţi la adunarea de protest şi, de asemenea, unul dintre liderii cultului penticostal din Curtici. Cu toţii s-au pronunţat cu hotărâre împotriva explorării gazelor de şist în această zonă ce are între cele mai de bune terenuri agricole din ţară şi unde se realizează anual producţii agricole record. Totodată însă, toţi i-au îndemnat pe cetăţeni la calm, le-au cerut să nu recurgă la acţiuni necugetate, care ar putea conduce la violenţe.
„Nu putem să îi oprim pe cei care doresc să exploreze zona să circule pe drumurile publice. În schimb, putem să îi oprim să intre pe terenurile noastre agricole, moştenite de la strămoşii noştri, deoarece dreptul de proprietate este consfinţit prin Constituţie“, a adăugat Dimitrie Muscă.
La final, toţi cei prezenţi s-au încolonat şi, avându-i în frunte pe Dimitrie Muscă, pe primarii şi pe preoţii care au luat parte la adunare, au pornit într-un marş de protest pe artera principală a oraşului.
Pentru a evita eventuala apariţie a unor evenimente nedorite, în zonă au fost importante forţe de jandarmi, poliţişti şi poliţişti locali, pregătiţi să intervină. Protestul a fost unul paşnic, intervenţia forţelor de ordine nefiind necesară.

Sursa: http://www.agerpres.ro/media/index.php/social/item/254087-Arad-Peste-1500-de-persoane-au-spus-nu-explorarii-gazelor-de-sist-in-zona-Curtici.html

Facebook Comments