Pesta porcină obligă autoritățile la măsuri extreme, pe raza orașului Chișineu Criș

by webeditor
Please follow and like us:

În contextul depistării unui număr de cinci focare de pestă porcină africană pe raza satului Nădab, Oraș Chișineu-Criș, Comitetul Local de Combaterea Bolilor s-a întrunit astăzi, 22 august, într-o nouă ședință pentru a adopta măsurile necesare în vederea împiedicării răspândirii virusului spre alte localități ori spre marile exploatații de suine din apropiere. La ședința CLCB de astăzi a participat și domnul vicepreședinte-subsecretar de stat al ANSVSA, dr. Traian Petcu.

Hotărârile adoptate în cadrul ședinței CLCB de astăzi au fost următoarele:

  • Sacrificarea tuturor porcilor de pe raza satului Nădab, orașul Chișineu Criș. Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiți de Guvernul României;
  • Vânătoarea totală a porcilor mistreți din fondurile de vântoare aflate în apropierea satelor Cintei și Nădab.

Conform legislației specifice, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului de pestă porcină africană se instituie zone de supraveghere. Instituțiile reprezentate în CLCB vor face în continuare toate eforturile pentru împiedicarea răspândirii virusului, protejarea marilor ferme și asigurarea aprovizionării populației cu carne de porc. Având în vedere natura devastatoare a virusului PPA și răspândirea sa pe căi diverse, sacrificarea tuturor porcilor din localitățile unde au fost identificate focare este o măsură preventivă necesară. Vor fi acordate despăgubiri de Guvernul României pentru proprietarii animalelor sacrificate și neutralizate din cauza pestei porcine africane, în condițiile legii.

Facebook Comments