Pescarii britanici se plâng că Brexit este „o trădare”

by Andreea Radu

Avantajele pe care ar fi urmat să le aducă Brexitul industriei pescuitului din Regatul Unit au reprezentat un argument fundamental al susținătorilor și promotorilor ieșirii țării din Uniunea Europeană. La o lună de la oficializarea Brexitului, însă, industria pescuitului din Scoția nu prea are motive să sărbătorească, scrie digi24.ro.

Pescarii din Scoția, acolo unde se află în jur de 70% din industria britanică a pescuitului, se confruntă cu o birocrație sufocantă în încercarea de a vinde pe continent, iar profiturile lor se prăbușesc.

Cei care lucrează în acest domeniu dau vina pe acordul comercial Brexit semnat la finalul anului trecut de Boris Johnson. Puține dintre discursurile pro-Brexit ale premierului britanic au omis „suita de avantaje” pe care ieșirea din UE le va aduce pescarilor britanici – „Ne vom recupera dreptul de a pescui și vom spori capacitatea acestei industrii extraordinare”, anunța Johnson în Camera Comunelor în luna iulie a anului trecut.

Dincolo de retorica politică, efectele Brexit față de industria pescuitului sunt acum o realitate vizibilă – peștele proaspăt zace în descompunere în camioane fără să poată fi vândut, piețele de pește sunt goale, bărcile stau și ele în porturi fără vreo garanție că vor putea transporta ceva.

Marea problemă a pescarilor și comercianților britanici de pește este că ieșirea Marii Britanii din piața unică europeană face ca orice tranzacție comercială să fie subiectul verificărilor intense la graniță, iar întârzierile la livrare din acest motiv sunt extrem de problematice pentru produse cu risc ridicat de perisabilitate.

Conform estimărilor, industria pierde în jur de un milion de lire pe zi din cauza problemelor aduse de Brexit. Guvernul britanic spune că nu îi va lăsa la ananghie pe pescari și că a stabilit un fond de 23 de milioane de lire pentru a îi ajuta pe exportatori.

Facebook Comments