Persoanele fizice care produc energie electrică sub 100 kW ar putea să o vândă

by Dana B.

Cetăţenii (persoane fizice) care deţin capacităţi de producţie de energie electrică sub 100 kW vor putea să o livreze în reţea prin intermediul operatorului de distribuţie la care sunt racordate centralele lor, compensând astfel consumul propriu reflectat pe factură, arată un proiect al ANRE.

„Puterea electrică totală instalată în centralele electrice aparţinând persoanelor fizice racordate la reţelele electrice aparţinând unui operator de distribuţie concesionar nu poate depăşi valoarea de 100 MW (100 000 kW)”. Iar operatorii de distribuţie concesionari care deţin reţelele electrice la care sunt racordate centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate sub 100 kW aparţinând acestor persoane fizice „îşi asumă responsabilitatea echilibrării dezechilibrelor generate de acestea, prin includerea lor în conturul consumurilor proprii tehnologice în reţelele electrice respective”, se menţionează în proiectul citat.

Potrivit ANRE, valoarea dezechilibrelor generate de persoanele fizice prevăzute în proiectul normativ „constituie cost sau venit suplimentar al operatorului de distribuţie concesionar care şi-a asumat responsabilitatea echilibrării pentru persoanele fizice respective şi este recunoscută de către ANRE la calculul tarifelor de distribuţie a energiei electrice”.

De asemenea, „energia electrică vândută conform proiectului de Ordin „trebuie să fie obligatoriu măsurată cu contoare inteligente sau care pot asigura cel puţin citirea la distanţă”.

 Deocamdată, Ordinul se va aplica „persoanelor fizice, altele decât persoanele fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, în conformitate cu prevederile OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale şi care deţin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu putere electrică instalată sub 100 kW, numai după modificarea de către Ministerul Finanţelor Publice a legislaţiei în vigoare în domeniul fiscal”. Asta pentru că, în prezent, doar persoanele fizice autorizate (PFA) sau Întreprinderile Individuale pot vinde energie, iar reglementarea respectivă trebuie schimbată astfel încât toţi cetăţenii – „toate persoanele fizice”, precizează ANRE – să poată vinde energie electrică.

ANRE va organiza şi o dezbatere publică pentru informarea persoanelor interesate de acest proiect. Evenimentul este programat pentru data de 8 februarie 2018, ora 11.00, la sediul ANRE din str. Constantin Nacu nr. 3, sector 2, Bucuresti, Sala de sedinte etaj 6 (intrarea prin Bd. Carol I).

La dezbaterea publică sunt invitaţi să participe, în limita locurilor disponibile în sală, reprezentanţi ai operatorilor economici, autorităţilor publice interesate, asociaţiilor profesionale, organizatiilor societăţii civile, alte persoane interesate.

„Proiectul de Ordin a fost supus consultării publice în perioada 22.12.2017-22.01.2018, iar propunerile şi observaţiile referitoare la proiect care nu au fost transmise în perioada anterioară întâlnirii pentru dezbaterea publică se pot transmite prin e-mail, în format Word, la adresele de e-mail ion.dumitru@anre.ro, mjisa@anre.ro şi nstanciu@anre.ro, până în data de 7 februarie 2018, ora 12.00”, menţionează ANRE.

În scopul eficientizării organizării şi desfăsurării întâlnirii pentru dezbaterea publică a proiectului de Ordin, persoanele interesate sunt rugate să-şi confirme participarea până miercuri, 7 februarie 2018 ora 15.00, la adresa de e-mail info@anre.ro.

 

Sursa: mediafax.ro

 

Facebook Comments