Persoanele care s-au vindecat de COVID-19 au nevoie de o singură doză a vaccinului

by Florian Popa

Oamenii de știință cred că au găsit o cale de a accelera campaniile de vaccinare și imunizarea populației: administrarea unei singure de vaccin anti-COVID persoanelor care s-au vindecat deja de coronavirus, relatează hotnews.ro.
Un număr tot mai mare de cercetători sunt de acord acum că o singură doză a vaccinurilor anti-COVID care necesită două administrări (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford) este suficientă pentru persoanele care au avut deja coronavirusul.
Cercetările sugerează că administrarea unei a doua doze acestor persoane în esență reprezintă irosirea sa.
„Pentru cei care au fost infectați și s-au vindecat, adică zeci de milioane de persoane, ei vor avea nevoie de o doză care va face vaccinul eficient”, afirmă dr. James Hildreth, președinte al Meharry Medical College.
Hildreth a făcut parte din comisia de experți a Administrației pentru Medicamente și Alimente din SUA care a recomandat autorizarea vaccinurilor în această țară.
Odată ce o persoană a avut COVID-19, sistemul lor imunitar ar trebui să recunoască virusul dacă acesta invadează din nou. Așadar dacă un vaccin impulsionează organismul să producă din nou anticorpi, sistemul imunitar ar trebui să ridice o apărare mai puternică și rapidă.
Într-o scrisoare transmisă miercuri New England Journal of Medicine, 32 de cercetători de la Icahn School of Medicine de la Mount Sinai au scris că strategia administrării unei singure doze persoanelor care au avut deja virusul „necesită investigații”.
Echipa a descoperit în urma unui studiu restrâns că persoanele care au avut COVID-19 au dezvoltat între de 10 și 45 de ori mai mulți anticorpi după prima doză a vaccinului Pfizer sau Moderna decât au făcut-o în medie persoanele neinfectate.
Cercetarea urmează să fie evaluată inter pares (peer reviewed).
„Prima doză ajunge să funcționeze ca rapel”, afirmă dr. Jeremy Faust, un medic de terapie intensivă la spitalul Brigham and Women. „Dacă ai fost infectat este foarte probabil ca o singură doză să fie al naibii de bună pentru ceva timp”, a adăugat acesta.
Un test pentru anticorpi ar fi însă necesar pentru persoanele care suspectează că au avut COVID-19 dar nu s-au testat pentru boală. Dacă testul este pozitiv cel mai probabil a doua doză va fi inutilă.
„Care să fie motivul?”, întreabă Akiko Iwasaki, un imunolog de la Universitatea Yale. „Într-un fel este o doză risipită”, adaugă acesta.

Facebook Comments