Pericolul și simptomele deshidratării organismului

by Cristian Dobre

Organismul nostru este compus în proportie de 70% din apa, respectiv, oprirea aportului de lichide sau eliminarea excesiva a acestora din organism prin transpiratie abundenta, diaree, varsaturi, efort fizic marit duce la deshidratarea sa, care poate finaliza cu decesul persoanei. Pericolul deshidratarii exista în orice anotimp, însa vara, din cauza temperaturilor ridicate si a transpiratiei mai abundente, riscul este mult mai mare. La aceasta se adauga si incidenta marita a cazurilor de toxiinfectii alimentare si a bolilor diareice, care duc la pierderi suplimentare de lichide si de saruri minerale.

Care sunt simptomele comune a deshidratarii organismului: Senzatie de oboseala – apa este sursa principala de energie; Crampe musculare – apar contractii involuntare a grupelor de muschi cauzate de pierderea sarurilor minerale prin transpiratie; Dureri de cap – deoarece creierul nu este alimentat de sistemul circulator  cu suficienta apa pentru functionarea sa normala. Prima reactie trimisa de creier este de dilatare a vaselor sanguine, respectiv vei observa înrosirea pielii fetei ; De asemenea lipsa lichidelor mai provoca: depresie, somn agitat, nervozitate, stres, lipsa atentiei, greata etc; Culoare închisa a urinei, lipsa acesteia sau urinare putina – lucru ce afecteaza sistemul urinar.

Desigur simptomele pot varia de la persoana la persoana, important este sa stii ca senzatia de sete nu este un indicator dupa care sa te ghidezi. Deoarece informatia se declanseaza cu întarziere, pentru ca organismul îsi face rezerve de lichide, iar „setea” avertizeaza deja despre prezenta deshidratarii celulare. Or, asteptarea de fiecare data a acestui semnal, debusoleaza mecanismul de functionare a organismului, iar la un moment dat va renunta sa te mai alerteze. Trairea acestor simptome (sete, gura uscata) nu îti fac bine, pentru ca functionarea unor procese biochimice se stopeaza în acele momente, iar frecventa incidentelor omoara celulele lipsite de apa. Cel mai grav este ca procesul este ireversibil – deshidratarea cronica provoaca aparitia unor boli cum ar fi diabetul zaharat, deoarece creierul încearca sa „se salveze” jertfind celulele pancreasului care sunt responsabile de producerea insulinei.

Suplineste eliminarea microelementelor prin transpiratie cu altele. Trebuie sa stii ca prin transpiratie nu pierzi doar lichide, dar si toate microelementele din organism. Iar odata cu pierderea acestora în sange are loc o hemoconcentratie (sangele devine vascos în urma pierderilor de lichide si microelemente). Daca nu se intervine cu un aport de apa, în special, persoanele care sufera de maladii cardiovasculare, hemoconcentratia duce la complicatii cum ar fi: tromboza, infarct si accidente vasculare.

Trebuie sa stii ca deshidratarea este periculoasa pentru orice persoana, dar în special, pentru copii si varstnici poate fi letala. Fii atenta la copil, daca prezinta simptome precum voma, diaree (stari întalnite des la ei), pe langa tratamentul indicat de medic, important este consumul de lichide marit.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments