PERCHEZITII DNA LA CONSILIUL JUDETEAN BRAILA SI LA SEFUL INSTITUTIEI

by Andreea Radu

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fac percheziţii, joi dimineaţă, la sediul Consiliului Judeţean Brăila şi la locuinţa şefului instituţiei, Gheorghe Bunea Stancu, într-un dosar privind contracte pe bani acordate unor firme, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, la locuinţa şi biroul căruia se fac percheziţii vineri, este cercetat de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, ambele infracţiuni în formă continuată, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Infracţiunile puse în sarcina lui Bunea Stancu sunt legate de atribuirea unor contracte, de către CJ Brăila, unor firme care, în prezent, ar deţine monopolul lucrărilor pe bani publici din judeţ. Una dintre aceste firme, spun aceleaşi surse, este controlată chiar de preşedintele CJ Brăila.

Anchetatorii susţin, conform surselor citate, că licitaţiile s-au desfăşurat astfel încât firmele respective, trei la număr, să fie declarate câştigătoare.

De pildă, la licitaţia pentru contractul având ca obiect „Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale” s-au înscris patru ofertanţi. Deşi niciunul dintre aceştia nu îndeplinea condiţiile prevăzute în caietul de sarcini şi documentaţia de atribuire, comisia de evaluare a ofertelor a decis respingerea ofertei depuse de societatea comercială care oferea preţul cel mai mic, unul inferior celui oferit de firma controlată de Bunea Stancu. Astfel, arată aceleaşi surse, a fost inevitabilă declararea firmei controlate de Bunea Stancu drept câştigătoare, întrucât celelalte două firme ofertante aveau preţuri mai mari decât cel oferit de aceasta.

Un alt contract, pentru reabilitarea a trei drumuri judeţene, a fost atribuit unei firme din Galaţi, deşi un alt ofertant, din Bucureşti, oferise preţul cel mai mic – criteriul principal de evaluare a ofertelor.

Potrivit surselor citate, anchetatorii susţin că asta s-a întâmplat urmare a interpretării în mod voit a condiţiilor de calificare în favoarea firmei din Galaţi. Mai precis, oferta firmei bucureştene a fost declarată neconformă şi inacceptabilă, deoarece aceasta „nu a făcut dovada deţinerii unei staţii de producţie a mixturilor asfaltice cu fibre de celuloză, la distanţa luată în calcul în devizul prezentat autorităţii contractante”. Asta deşi, spun tot anchetatorii, firma din Capitală „a menţionat că transportul mixturii asfaltice se face de la Buzău, şi nu de la Jilava (aşa cum se menţiona în oferta depusă), fapt ce a influenţat oferirea celui mai mic preţ, membrii comisiei de evaluare a ofertelor au apreciat că aceste precizări sunt de natură a modifica propunerea tehnică”.

Legat de aceeaşi situaţie, anchetatorii susţin, potrivit aceloraşi surse, că gestionarea defectuoasă a bugetului local a condus şi la refacerea lucrărilor de asfaltare, în perioada de garanţie a lucrărilor efectuate.

Trei firme au monopolul lucrărilor în judeţ. Prejudiciul, 3 milioane lei

Trei firme, între care una controlată de Gheorghe Bunea Stancu, deţin monopolul lucrărilor licitate de CJ Brăila, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare, care au precizat că prejudiciul în dosarul în care se fac percheziţii, vineri, la Brăila este de aproape trei milioane de lei.

Potrivit surselor citate, dosarul în care anchetatorii fac percheziţii la sediul CJ Brăila şi la locuinţa lui Bunea Stancu vizează modul în care au fost organizate şi s-au derulat procedurile de achiziţie publică organizate de această instituţie în perioada 2009-2011.

Aceleaşi surse susţin că, urmare a modului în care au fost organizate şi derulate aceste proceduri, trei firme au, în prezent, monopol pe lucrările scoase la licitaţie de instituţia condusă de Gheorghe Bunea Stancu, fiind, practic, singurele care câştigă contractele de achiziţie publică pe plan local şi judeţean.

Una dintre aceste firme, conform aceloraşi surse, a fost înfiinţată în 1991, iar în 2000 acţionar majoritar la aceasta a devenit o altă societate comercială, înfiinţată în 1995 şi avându-l ca acţionar majoritar pe Bunea Stancu.

Acest fapt ar demonstra „interesul” preşedintelui CJ Brăila ca firma înfiinţată în 1991 să câştige licitaţii, mai spun sursele citate.

Prejudiciul total în acest dosar este estimat la aproape trei milioane de lei, în urma încheierii a cinci contracte, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu şi îndeplinirea defectuoasă a acestora, de către preşedintele CJ Brăila, ca ordonator principal de credite, şi funcţionarii din subordinea sa, au mai spus sursele citate.

Firma controlată de Bunea Stancu ar fi primit contracte pentru reamenajarea sau reabilitarea unor spaţii medicale la unităţile spitaliceşti din subordinea CJ Brăila, iar celelalte două firme ce ar avea monopol în judeţ, contracte pentru lucrări de asfaltare a unor drumuri.

În acest dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fac, joi dimineaţă, patru percheziţii, două dintre acestea vizând sediul Consiliului Judeţean Brăila şi locuinţa şefului instituţiei, Gheorghe Bunea Stancu, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Dosarul vizează încheierea, derularea, executarea şi finalizarea unor proceduri de achiziţie publică derulate în perioada 2009 – 2011 de către CJ Brăila, în calitate de autoritate contractantă.

Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi a Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Într-un alt dosar, cunoscut ca dosarul „mită la PSD”, Gheorghe Bunea Stancu, a fost trimis în judecată de DNA, în 2012, alături de omul de afaceri Ioan Niculae, directorul Viorel Bărac de la InterAgro şi Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice. În noiembrie 2013, Judecătoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind însă definitivă.

 

Sursa: mediafax.ro

Facebook Comments