Peel P50, cea mai mică mașină din lume

by Adrian Topor

Peel P50 este considerată cea mai mică mașină din lume, aceasta având o lungime de doar 135 de centimetri. Maşina cu un singur loc poate atinge viteza maximă de 65 km/h şi are doar trei roți. Autoturismul costă 20.000 de dolari. Un preţ extrem de mare pentru o maşină atât de mică.

Firma care a produs primele astfel de mașini se numea Peel Engineering Company şi era specializată în producţia bărcilor de fibră de sticlă. Această firmă reuşise să producă 50 astfel de maşini, în 1960, după care a dat faliment, cu toate că preţul de vânzare al maşinii, în acea vreme, era de doar 199 lire sterline. Proiectată pentru deplasările scurte în oraş, maşina permitea ca sarcină o singură persoană şi un singur bagaj. Peel Microcars (P50 şi Trident) au fost singurele maşini produse pe mica insulă Isle of Man, situată între Marea Britanie şi Irlanda, insulă a cărei populaţie abia depăşeşte 80.000 locuitori.

În acești ani însă, oamenii de afaceri britanici Gary Hillman şi Faytsal Khan au refăcut o companie cu acelaşi nume şi au relansat pe piaţa automobilelor cea mai mică maşină din lume. Au intitulat-o Peel P50 şi va fi produsă în ediţie limitată.

Recent, programul „Cum se fabrică” de pe canalul Channel Science, a intrat în culise pentru a afla cum este asamblată această mini-maşină. Maşinile din zilele noastre sunt construite în fabrici sofisticate, în care se utilizează roboţi şi computere pentru a transforma componentele prime în produsul finit. Acest lucru nu se petrece și în cazul Peel P50. Astfel, asamblarea nu s-a schimbat prea mult în ultimii 50 de ani. Procesul de montare al acestei maşini este la fel de fermecător ca şi prezentareaa produsului finit în sine: este construită din fibră de sticlă turnată şi asamblată, aşa cum descrie compania, „de mâini iubitoare din Marea Britanie.”

Peel P50 este suficient de mic pentru a putea fi strecurat chiar şi într-un lift, după cum a demonstrat-o şi Jeremy Clarkson, într-o ediţie Top Gear. Deşi nu satisface standardele de siguranţă din zilele noastre, automobilul cu trei roţi este condus pe străzile Marea Britanie din anul 2017, fiind aprobat de autoritatea engleză din domeniu.

 

Sursa: cunoastelumea.ro

Facebook Comments