Pecica: Parcul Natural ”Lunca Mureșului” continuă întâlnirile de informare și conștientizare

by webeditor

Dezvoltarea durabilă prin ecoturism are susținere totală din partea administrației locale. Filmul de prezentare realizat de echipa ”România Sălbatică” a surprins plăcut asistența! (link)

De la înființare și până în prezent, Parcul Natural ”Lunca Mureșului” a cunoscut o dezvoltare specifică și a implementat diverse proiecte precum cel prezentat în ședința de joi, desfășurată la sediul primăriei orașului Pecica. Fulviu Moga este directorul ariei protejate: ”Ecoturismul este modul ideal prin care se creează legătura dintre om și natură. Ne dorim dezvoltarea sustenabilă și durabilă a comunităților locale”. Acesta a prezentat alături de managerul de proiect Mihai Pascu ce scopuri își propune instituția pe care o conduce, provocările și problemele întâlnite dar și oportunitățile de viitor. Cei doi au explicat importanța diferențierii zonelor protejate de cele turistice, dar și protejarea și conservarea habitatului. Un ajutor important este adus de prezența castorului, cel mai mare rozător al Europei, animal care a reapărut în România și care prin acțiunile sale ajunge să consolideze și să protejeze malurile apei.

Proiectarea filmului de prezentare a parcului, realizat de echipa ”România Sălbatică”, i-a impresionat pe cei prezenți, asta după ce la începutul săptămânii a fost prezentat elevilor de la Liceul Teoretic ”Gheorghe Lazăr” Pecica. Vi-l recomandăm și noi cu căldură. Îl puteți urmări prin accesarea link-ului de mai jos:  https://www.youtube.com/watch?v=vQ7wZ-dycHQ&t=1s

Aproximativ 21% din suprafața parcului, însumând 3765 de hectare, se află pe teritoriul orașului Pecica. ”Mă bucur că avem o colaborare foarte bună și sper să facem lucruri frumoase în perioada următoare. Ne dorim să implementăm un proiect important în viitor, prin care să amenajăm pornind de la pod spre zona pădurice, o zonă turistică specifică, cu terase, pontoane, spații  gastronomice și de recreere” a spus Petru Antal, primarul orașului Pecica, prezent la întâlnire alături de viceprimarul Miodrag Stanoiov. ”Am avut și avem o colaborare foarte bună cu administrația pecicană și veți avea susținerea mea și în continuare” l-a completat directorul parcului.

Putem concluziona că dezvoltarea sustenabilă a acestei zone protejate superbe a ajuns la o anumită maturitate, iar planurile de viitor arată foarte bine. Proiectele implementate au ajutat și continuă să ajute administrația și rangerii parcului, care sunt supuși multor provocări. Aceste lucruri frumoase, care au dus parcul la un alt nivel, sunt amenințate însă de om și de acțiunile sale cum ar fi: aruncarea ilegală a deșeurilor, exploatarea forestieră, braconajul, suprapășunatul, incendierile pajiștilor și a miriștilor, sau exploatarea agregatelor minerale prin cariere și balastiere. Acestea din urmă, chiar dacă activează perfect legal, pot ajunge să afecteze. Până acum au fost ținute sub control dar sunt observate atent de oamenii parcului. O altă problemă gravă, apărută relativ recent a fost subliniată de către Miodrag Stanoiov, care printre altele este și un vânător pasionat: ”Populația de șacali s-a mărit la cote nebănuite. Peste 30% din fondul de vânătoare a dispărut efectiv. Șacalii au ajuns și la unele gospodării. Se înmulțesc repede și nu ai cum să-i elimini doar cu ajutorul vânătorilor. Nu este o specie protejata, din contră. Trebuie făcut ceva, altfel tot ce am discutat aici poate deveni istorie și nu glumesc.” Reprezentanții parcului cunosc problema și au înaintat-o autorităților competente. Avem și noi speranța că această situație își va găsi o rezolvare favorabilă în viitorul apropiat, nu de alta dar ar fi păcat ca toată munca din ultimii ani să se năruie datorită unei probleme ce se poate rezolva printr-o decizie rapidă și normală.

Întâlnirea de la Pecica a avut loc în cadrul proiectului „Implementarea măsurilor necesare pentru revizuirea planului de management şi promovarea Parcului Natural Lunca Mureșului şi ariile protejate conexe.” Parcul Natural Lunca Mureșului este una dintre 22 parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, arie protejată și zonă umedă de importanță internațională.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate