Paul Crutzen, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, a decedat la vârsta de 87 de ani

by Florian Popa

Omul de ştiinţă olandez Paul Crutzen, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1995 pentru o cercetare referitoare la distrugerea stratului de ozon din atmosfera Terrei de către clorofluorocarburi (CFC), a decedat la vârsta de 87 de ani, potrivit relatărilor din presă, informează DPA vineri.
Crutzen a decedat în Germania în prezenţa familiei sale, a relatat postul olandez de televiziune NOS, citând Institutul Max-Planck pentru Chimie cu sediul în oraşul Mainz, din vestul Germaniei, instituţia la care a lucrat Crutzen.
Crutzen a împărţit Premiul Nobel pentru Chimie cu cercetătorul american Frank Sherwood Rowland şi cu omul de ştiinţă mexican Mario Molina.
În anii 1960 şi 1970, a studiat influenţa oxizilor de azot asupra stratului de ozon şi, alături de Molina şi Rowland, a prezis că acest strat va fi redus semnificativ de clorofluorocarburi (CFC), substanţe chimice produse de om.
Utilizarea substanţelor din clasa CFC în frigidere şi aparate de aer condiţionat a fost atunci interzisă.
Din 1980 până în 2000, Crutzen a fost directorul Departamentului de Chimie Atmosferică de la Institutul Max Planck pentru Chimie din Mainz.
Preşedintele Societăţii Max Planck, Martin Stratmann, a apreciat contribuţia de pionierat lui Crutzen la progresul ştiinţei. ”A fost primul care a demonstrat cum activităţile umane deteriorează stratul de ozon. Aceste informaţii despre cauzele distrugerii stratului de ozon au stat la baza unei interziceri la nivel global a substanţelor care deteriorează stratul de ozon – un exemplu unic până în prezent pentru felul în care o cercetare fundamentală premiată cu Nobel poate duce în mod direct la o decizie politică globală”.

Facebook Comments