Patronul Polaris M Holding a fost reținut de DNA

by Florian Popa

Fostul deputat Eduard Stelian Martin, asociat si administrator al companiei Polaris M Holding SRL, a fost retinut de DNA pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, anunta Agerpres.

In acelasi dosar, a fost retinut Marcel Daniel Banaga, administrator, ulterior presedinte al consiliului de administratie al societatii Polaris M Holding.

Potrivit unui comunicat al DNA, din anul 2006, principala sursa de venituri a societatii Polaris M Holding a reprezentat-o executarea contractului de salubrizare incheiat cu municipiul Constanta.

Pentru executarea serviciilor de salubrizare, societatea Polaris M Holding a incasat tarife supraevaluate, imprejurare care a facut obiectul unui alt dosar penal, trimis in judecata in 9 decembrie 2015. Acest fapt a dus la acumularea unor venituri foarte mari de catre societatea Polaris, neafectate de cheltuieli corespunzatoare (societatea Polaris M Holding incasa sume importante de la Primaria Constanta – in jur de 1 milion de euro lunar – in vreme ce cheltuielile reale aferente salubrizarii prestate erau mult mai mici).

Procurorii sustin ca mentinerea unei astfel de situatii ar fi dus la achitarea, catre bugetul de stat, a unor taxe foarte mari (TVA si impozit pe profit).

‘In consecinta, asociatii si conducerea societatii Polaris M Holding au decis sa inregistreze cheltuieli fictive prin care sa diminueze valoarea obligatiilor societatii Polaris M Holding catre bugetul de stat si, totodata, sa transfere din societatea Polaris M Holding sume importante de bani. Concret, in perioada decembrie 2006 – februarie 2017, in calitate de asociat al societatii Polaris M Holding si ulterior si administrator al acestei societati, inculpatului Martin Eduard Stelian a decis ca societatea sa incheie relatii comerciale fictive cu alte noua firme (dintre care sase firme controlate de asociatii societatii Polaris M Holding) si sa inregistreze in contabilitatea societatii Polaris M Holding facturile emise pentru servicii fictive prestate de aceste societati’, mai spun procurorii.

Cheltuielile fictive inregistrate au vizat presupuse achizitii de studii si consultanta, ori presupusa plata a unor chirii pentru masini si utilaje.

Prin aceste activitati, societatea Polaris M Holding s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale catre stat in suma totala de 32.647.878 (18.982.418 lei TVA si 13.665.460 lei impozit pe profit).

Conform DNA, in aceeasi perioada, Marcel Daniel Banaga, in calitate de administrator, ulterior presedinte al consiliului de administratie al societatii Polaris M Holding, si apoi consilier al administratorului Eduard Martin, a pus in aplicare decizia asociatilor societatii, intre care si Eduard Martin, ca societatea sa incheie relatii comerciale fictive cu cele noua firme.

Eduard Martin si Marcel Daniel Banaga vor fi prezentati miercuri Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In decembrie 2015, Eduard Martid a fost trimis in judecata de DNA intr-un alt dosar, fiind acuzat ca l-a mituit pe fostul primar al Constantei Radu Mazare.

Facebook Comments