Parlamentul britanic a respins din nou acordul pentru Brexit

by Florian Popa
Please follow and like us:

Deputații britanici au respins marți pentru a doua oară acordul privind Brexitul, în ciuda ultimelor modificări obținute cu o zi în urmă de Theresa May, aruncând Marea Britanie în necunoscut în ceea ce privește viitorul său, cu 17 zile înaintea datei prevăzute pentru ieșirea din Uniunea Europeană, scrie AFP.

Tratatul de retragere din UE, conceput pentru o ieșire ordonată a Marii Britanii din Uniune, a fost respins cu 391 de voturi față de 242. Camera Comunelor respinsese un precedent acord în 15 ianuarie.

„Acordul lor, cel al primului ministru, este evident mort”, a declarat liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn.

Acest vot este un nou eșec răsunător pentru premierul conservator, care a negociat aprig acest text de aproape 600 de pagini luni întregi și pune sub semnul întrebării supraviețuirea sa în fruntea executivului.

Ce urmează? Deputații vor vota miercuri asupra posibilității ieșirii din UE fără acord, un scenariu temut în special de mediul economic.

Dacă și această opțiune este exclusă, Parlamentul va vota din nou joi, de această dată asupra unei propuneri de amânare „limitată” a Brexitului. Cei 27 trebuie însă să aprobe unanim această opțiune iar liderii europeni au avertizat deja că orice astfel de solicitare trebuie argumentată foarte bine.
Posibilitatea unor noi negocieri cu Bruxellesul pare foarte îndepărtată. „Nu va exista o a treia șansă”, avertizase luni președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Sursa: hotnews.ro

Facebook Comments