Parlamentarii PSD au obținut 1 miliard de lei pentru județul Arad, în perioada 2016-2019

by Florian Popa

Ani de zile, l-am auzit pe fostul primar Gheorghe Falcă lăudându-se cu faptul că doar el poate aduce fonduri de la București pentru dezvoltarea județului și municipiului Arad, că el e singurul politician arădean cu „intrare“ la București, la Guvern, ministere, agenții. Că el e unic și nimeni nu mai e ca el.

Iată că lucrurile nu stau așa, iar în cei trei ani de guvernare PSD, 2016-2019, parlamentarii PSD Arad au dovedit nu numai că pot aduce bani de la București, ci chiar au obținut cât n-a reușit să obțină Gheorghe Falcă în 16 ani de când conduce destinele Aradului, din calitatea de primar, președinte de partid, europarlamentar.

În perioada 2016-2019, numai prin Programul Național de Dezvoltare Locală (program blocat de când a ajuns PNL la guvernare), parlamentarii PSD au reușit să aducă în Arad nu mai puțin de 645 de milioane de lei.

Drumuri, şcoli, grădiniţe, reţele de apă sau canalizare, centre de permanenţă ori sisteme de iluminat public, toate acestea au fost finanţate de Guvernul PSD în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală 2017-2020, în mai toate comunele și orașele din județul Arad. Banii au fost distribuiți corect, altfel decât se întâmpla pe vremea PDL-ului, iar comune și orașe conduse de primari PNL, ALDE, UDMR, n-au fost dezavantajate.

Din cele 645 de milioane de lei au fost finanțate 121 de proiecte depuse de toate localităţile judeţului. O sumă uriașă a fost alocată către Consiliul Judeţean Arad, care a primit bani pentru Bârsa-Moneasa-limită de judeţ Bihor, o lucrare estimată la 78,4 milioane de lei, pentru modernizarea drumului Sânmartin-Olari-Caporal Alexa, 48,1 milioane de lei, dar și pentru realizarea unui spital de psihiatrie la Căpâlnaş – 27 de milioane de lei, sau modernizarea noii secţii de oncologie din municipiu – 17 milioane de lei.

Marile proiecte din municipiu, cu bani de la guvern

Fostul primar Gheorghe Falcă nu scapă nicio ocazie să acuze parlamentarii PSD, Guvernul PSD, miniștrii PSD de tot felul de năzbâtii. „Parlamentarii PSD nu aduc bani la Arad“ e lozinca preferată a politrucului Falcă. Numai că același Falcă se contrazice tot mai des în ultimii ani, când iese în public lăudându-se cu fel de fel de investiții, realizate cu bani … guvernamentali, din vremea PSD. Semn că propaganda europarlamentarului de Brad e una mincinoasă, iar în realitate, toate marile investiții care se realizează în acest moment în municipiu și județ sunt finanțate din bani guvernamentali sau prin programe coordonate de diverse ministere, finanțări obținute în 2016-2019.

„Îi vedem pe cei de la PDL/PNL că se laudă cu reabilitarea Colegiului Economic, o investiție finanțată de Guvernul României în vremea PSD, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Sau cu reabilitarea Colegiului Elena Ghiba Birta, investiție realizată tot cu fonduri guvernamentale, prin PNDL, tot de pe vremea PSD. Bazinul de înot, un alt motiv de laudă pentru gașca lui Falcă, s-a construit cu bani guvernamentali, alocați prin Compania Națională de Investiții, pasajul de la CET, care a fost finalizat, după ce PDL blocat finanțarea în 2012, s-a realizat tot cu bani de la guvern, tot în vremea PSD. Cel din Micălaca vedem că l-au blocat, deși la preluarea guvernării de către PNL acolo aveam muncitori care astăzi au dispărut, la fel ca și utilajele. Peste 640 de milioane de lei au fost alocate din partea Guvernului României condus de un premier PSD, pentru reabilitarea a zeci de școli și grădinițe în județul Arad, pentru asfaltare străzi, extinderea rețelelor de apă și canalizare, pentru iluminat public. Singurele drumuri județene ce vor fi reabilitate de CJA în următorii ani și pe care se lucrează acum sunt finanțate prin programe coordonate de Ministerul Dezvoltării, fie că vorbim de Programul Operațional Regional, fie că e vorba de Programul Național de Dezvoltare Locală, toate contractele de finanțare fiind aprobate în perioada PSD.

După cum se vede, Guvernul PSD a sprijinit masiv investițiile din municipiu și județ, contrar minciunilor lansate în spațiul public de politicieni mici, lipsiți de scrupule, care încearcă să atragă votul cetățenilor prin impostură“, declară senatorul Mihai Fifor, președintele PSD Arad, candidat pentru Camera Deputaților.

În cele ce urmează, vă vom prezenta cele mai importante investiții realizare sau în curs de realizare în municipiul Arad, toate primind finanțare de la guvernele PSD.

Reabilitarea Colegiului Elena Ghiba Birta

Lucrările de reabilitare a uneia dintre cele mai reprezentative clădiri din municipiul Arad, în care funcţionează Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, sunt în plină desfășurare, finanțarea pentru acest obiectiv fiind semnată în anul 2017, iar sumele au fost alocate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Vorbim de un proiect în valoare de 9.269.786,56 lei (fără TVA).

Reabilitarea Colegiului Economic

O altă clădire importantă care se reabilitează cu fonduri alocate de Guvernul României în 2017 este cea care găzduiește Colegiul Economic .Vorbim despre o investiţie totală de 18,3 milioane lei, finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Alte aproximativ patru milioane de lei din fonduri guvernamentale au mers către lucrări de reabilitare termică a grădiniţei PP 8 şi a şcolilor gimnaziale Aron Cotruş, Ilarion Felea şi Iosif Moldovan.

Pasajul de la CET, de pe centura Aradului, finalizat cu fonduri de la guvern

După ce PDL a blocat finanțarea pentru pasajele de pe centura Aradului, în 2012, au urmat ani de procese pentru pasajul de la CET. În anul 2017, D.R.D.P. Timişoara a demarat o nouă procedură de achiziţie publică în vederea atribuirii contractului pentru realizarea lucrărilor rămase de executat pentru acest obiectiv de investiții, iar în luna octombrie a anului 2018, pasajul de la CET a fost deschis circulației.

Un nou sediu pentru ISJ Arad

Tot în guvernarea PSD, s-a reușit finalizarea unui nou sediu pentru Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), o clădire la care lucrările au început în urmă cu 12 ani, iar finanţarea asigurată de Guvern s-a ridicat la aproape 11,5 milioane de lei.

Bazin polo la Arad

O altă investiție importantă realizată în guvernarea PSD, prin Compania Națională de Investiții, este bazinul de polo din Subcetate. Valoarea totală a investiției s-a ridicat la 23.140.051 de lei.

Extinderea rețelei de gaz în județul Arad

Un alt proiect demarat de echipa PSD este extinderea magistralei de gaz în judeţ, proiect de care cei de la PNL au râs până în momentul în care au văzut că lucrurile se mișcă, iar acum l-au trecut în oferta electorală. Senatorul Mihai Fifor și deputatul Florin Tripa au avut nenumărate demersuri la nivel de ministere, dar și la Transgaz, obținând finanțarea proiectului. În acest moment, pentru mai multe localități a fost definitivat proiectul tehnic și urmează exproprierea terenurilor, pentru a putea începe efectiv lucrările.

Noua secție de Oncologie

Noua secţia de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad este un obiectiv care a beneficiat de un suport financiar generos din partea Guvernului României, investiția fiind finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală, în guvernarea PSD. Senatorul Fifor și deputatul Tripa au militat pentru sistemul de sănătate arădean, pe de o parte atrăgând de nenumărate ori public atenția asupra situației dificile în care se află acesta și, pe de altă parte, organizând dezbateri pe tema incidenței alarmante de cancer în județul Arad și, desigur, susținând cu tărie alocări bugetare guvernamentale.

Conform devizului, valoarea totală a investiției este de 12.126.774,86 de lei cu TVA, din care, valoarea finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală este de 11.673.929,89 de lei. Acum întrebarea pe care am vrea să o punem liberalilor Falcă-Bibarț-Cionca-Bîlcea e: de ce până la această oră nu au fost finalizate lucrările la acest obiectiv deosebit de important pentru județul Arad?

Spitalul din Lipova

În timp ce alții distrug sistemul de sănătate arădean, PSD construiește spitale, modernizează secții și policlinici. Am vorbit despre secția de oncologie de la Spitalul Județean, dar trebuie spus că s-au alocat bani în guvernarea PSD și pentru un nou spital la Căpâlnaș. Nu trebuie să uităm de spitalul din Lipova, cea mai modernă unitate medicală din județul Arad, construită de la zero. A fost o muncă de echipă în adevăratul sens al cuvântului, parlamentarii PSD, împreună cu primarul Mircea Jichici, iar rezultatele sunt pe măsură. Lipova are un nou spital, în urma unei finanțări de 5 milioane de euro, fondurile fiind obținute de la Guvernul României, prin Compania Națională de Investiții, în perioada 2016-2019. Noul spital va deservi în jur de 65.000 de locuitori din toată zona și va beneficia și de un compartiment de primire urgențe, ceea ce este extrem de important pentru Lipova, dar și pentru Valea Mureșului.

Tot în guvernarea 2016-2019, parlamentarii PSD au obținut și sumele necesare de la Ministerul Sănătății pentru dotarea acestui spital cu echipamentele necesare. Sperăm ca cei de la PNL să nu se răzbune pe lipovani, pentru că nu votează ciuma galbenă, și să aloce în continuare fondurile necesare, fiindcă la mijloc e sănătatea oamenilor.

Canalul Morilor

O realizare importantă a echipei PSD Arad este și decolmatare Canalului Morilor, care nu a mai fost curățat de zeci de ani și care deservește zona Văii Crișului Alb. Valoarea investiției finalizate în 2019 a fost de 3,5 milioane lei, iar de pe urma acestei lucrări beneficiază în special fermierii de pe Valea Crișului Alb, care utilizează sisteme de irigații.

 

 

Facebook Comments