Parlamentarii PSD Arad vor ca stema României și tricolorul să fie prezente în toate clasele de curs

by Andreea Radu

Imnul de stat, stema României  și tricolorul  primesc o altă semnificație,  mult mai profundă, obținând un statut permanent în educația tinerilor noștri. Un proiect de lege, elaborat de parlamentarii PSD Arad,  prevede ”promovarea simbolurilor naționale în unitățile de învățământ preuniversitar”. Astfel, deputații Dorel Căpar, Florin Tripa, Adrian Todor și senatorul Mihai Fifor propun ca drapelul tricolor și stema României să fie prezente în toate clasele de curs, iar la începutul orelor să fie intonat imnul de stat. Acest proiect de lege se află în dezbatere în Parlament, așteptând votul aleșilor.

Potrivit articolului 1, ” sălile de clasă, laboratoarele, sălile de lectură și celelalte spații folosite în activitatea de instruire teoretică și practică a elevilor din învățământul preuniversitar de stat vor fi dotate cu un drapel tricolor cu dimeniunile de 135 x 90 cm, un exemplar al Constituției României și o reprezentare grafică a Stemei României, în relief sau sub formă de tablou, cu dimensiunile de 45 x 35 cm”.

La articolul 2 se arată că ” la începutul programului zilnic din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, elevii vor intona imnul de stat al României, așa cum este aceasta reglementată prin prevederile Legii nr. 75 din 16 iulie 1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice”. De asemenea, ”cu prilejul sărbătorilor oficiale celebrate în timpul anului școlar, în funcție de condițiile meteorologice și de spațiile pentru festivități de care dispun unitățile de învățământ, programul zilnic va debuta cu intonarea imnului de stat, în cadru festiv, urmată de o prezentare succintă a semnificației și importanței evenimentului celebrat. Sărbătorile oficiale declarate zile libere nelucrătoare se marchează în preziua respectivei sărbători oficiale sau într-una din zilele lucrătoare premergătoare acesteia”, se spune la articolul 3.

Articolul 4 inserează că ” sărbătorile oficiale care vor fi marcate de unitățile de învățământ și inspectoratele școlare conform prevederilor articolului (2) precum și prin alte activități specifice, se stabilesc prin ordin comun al Ministerului Educației Naționale și Ministerului Culturii și Identității Naționale”.

”Pentru desfășurarea în condiții optime a activităților planificate la nivelul unităților de învățământ cu prilejul sărbătorilor oficiale stabilite în conformitate cu prevederile art. (4), consiliile locale și județene, inspectoratele școlare și instituțiile publice au obligația de a oferi spijin de specialitate, suport logistic și financiar, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”, se precizează la articolul 5.

Potrivit articolului 6, ” în cadrul Programului Național „Şcoala altfel”, cel puțin o activitate planificată la nivelul fiecărei clase sau grupe de elevi va viza punerea în valoare a istoriei și culturii naționale, comemorarea eroilor sau evocarea personalităților și a evenimentelor care au contribuit la formarea statului național unitar român”.

La art.6, alineat  (1) se spune că ” în toate unitățile publice de învățământ arborarea drapelelor și afișarea simbolurilor altor state, regiuni sau unități administrativ-teritoriale, respectiv afișarea sau promovarea însemnelor și simbolurilor partidelor politice sau ale altor organizații neguvernamentale, sunt interzise. (2) Prin excepție de la prevederile alin. precedent, drapelele altor state pot fi folosite în unitățile publice de învățământ cu prilejul manifestărilor culturale sau sportive, împreună cu drapelul României, în condițiile legii.
(3) Nu se consideră încălcare a prevederilor alin. (1) prezentarea, în scop educativ, a drapelelor și simbolurilor altor state, în conformitate cu programa școlară”.

 

 

Facebook Comments