Părinții ar putea primi cu până la 3.500 de lei mai mult pentru creșterea copilului

by Florian Popa

Indemnizația pentru creșterea copilului s-ar putea majora semnificativ. Suma maximă pe care o vor primi părinții ar putea ajunge până la 12.000 de lei, cu 3.500 de lei mai mult decât în prezent, scrie antena3.ro.
Pe de altă partea, cea mai mică indemnizație ar putea crește până la 1.800 de lei, cu 300 de lei mai mult decât este acum. Totul este, în acest moment, la faza de proiect de lege, numit de deputații PNL ”Nivelul actual reprezintă un factor descurajator”. Așadar, proiectul de lege prevede creșterea cuantumului maxim al indemnizației lunare pentru creșterea copilului de la 8.500 de lei la 12.000 de lei.
Inițiatorii amintesc că Guvernul a decis plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului în luna august 2017, prin Ordonanța de Urgență nr. 82, iar de atunci, cuantumul maxim al indemnizației pentru creșterea copilului a rămas neschimbat, la valoarea de 8.500 de lei.
La momentul respectiv, salariul minim brut pe economie era de 1450 de lei, iar rata inflației înregistrată în 2017 a fost de 1,3%.
În prezent, salariul minim brut pe economie este în valoare de 3.000 de lei, iar rata inflației de la începutul anului 2022 (octombrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 14,5%, potrivit Institutului Național de Statistică.
”Nivelul prezent al cuantumului maxim al indemnizației pentru creșterea natalității, raportat la cel al taxelor și impozitelor plătite de către cei care au salarii peste medie, reprezintă un factor descurajator.
Credem cu tărie că cine plătește taxe și impozite mari pe venituri din muncă trebuie încurajat și/sau încurajată și în ceea ce privește întemeierea unei familii, prin alocarea unei indemnizații corecte în raport cu contribuțiile personale plătite de-a lungul timpului către statul român”, potrivit expunerii de motive.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate