PANFORA OIL&GAS: NU VOM EXPLOATA GAZE DE SIST IN JUDETUL ARAD

by Cosmin Mihuta
Compania petrolieră care a concesionat un perimetru de 561 de kilometri în judeţul Arad dă asigurări că nu va exploata prin fracturare hidraulică gaze de şist, ci hidrocarburi convenţionale prin metode uzual folosite în România.

Panfora Oil&Gas, companie care are în concesiune perimetrul EX-6 Curtici, din judeţul Arad, susţine că nu va explora sau exploata gaze de şist în această regiune, reafirmând totdată că este vorba despre exploatări de hidrocarburi convenţionale, prin metodele folosite şi până acum în România, nu prin fracturare hidraulică, un procedeu care a stârnit numeroase controverse în străinătate.

“Nu am planificat niciodată şi nu vom desfăşura niciun fel de activităţi legate de gazele de şist în perimetrul EX-6 Curtici, mai precis nu vom explora şi nici exploata gaze de şist în nicio parte a perimetrului, nici prin fracturare hidraulică şi nici prin vreo altă metodă. Pe întreaga durată a acordului de concesiune vom folosi doar tehnologiile tradiţionale care au fost utilizate de mai multe zeci de ani în România pentru explorarea şi exploatarea de resurse convenţionale”, a declarat Gabor Zelei, managing director Panfora Oil&Gas.

În primele şapte luni, compania va desfăşura prin intermediul Prospecţiuni SA lucrări de explorare, respectiv măsurători de suprafaţă, o aşa-numită „ecografie a pământului”.

„Acestea nu presupun foraje şi excavări, deci nu afectează siguranţa comunităţilor locale. Operaţiunile nu afectează mediul (pânza freatică, aerul etc), fertilitatea solului sau locuinţele localnicilor”, se arată în comunicat.

Având în vedere că întreaga suprafaţă concesionată este de 561 de kilometri, compania se aşteaptă ca operaţiunile de măsurare să dureze „câteva zile pentru fiecare proprietar, în funcţie de mărimea terenului”.

„Potenţialul productiv al terenurilor agricole nu va fi afectat în niciun fel. Mai mult, terenurile nu vor fi ocupate, ci parcurse cu un ritm de 3-5 kilometri pe zi, cu ajutorul vehiculelor şi echipajelor specializate. Lucrările agricole pe terenurile respective vor putea fi reluate imediat după finalizarea măsurătorilor”, dau asigurări reprezentanţii companiei.

Totodată, dacă explorările vor indica un potenţial de resurse, numărul de sonde care ar urma să fie forate este de sub cinci pentru întregul perimetru.

 

Sursa: http://www.gandul.info/financiar/panfora-oil-gas-nu-vom-exploata-gaze-de-sist-la-arad-12203900

Facebook Comments