Până la 60% finanțare nerambursabilă pentru cogenerare prin PNRR

by webeditor

Ministerul Energiei a lansat în consultare publică ghidul de finanțare pentru un nou apel de proiecte prin PNRR, modulul C6. Energie – I5 Asigurarea eficienței energetice în sectorul industrial, care sprijină și investițiile în centrale de cogenerare.

Solicitanții eligibili sunt microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii, dar și întreprinderile mari, entități cu personalitate juridică înregistrate în România și care activează în conformitate cu legislația națională în domeniu, pe teritoriul României, respectând condiția înregistrării la ONRC.

Intensitatea ajutorului de stat este cuprinsă între 30% și 60% din costurile eligibile. Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordat este de 1,2 milioane de Euro pentru fiecare proiect. Sistemele de producere a energiei din surse regenerabile nu sunt eligibile pentru finanțare prin această măsură.

Activitățile și acțiunile din proiect sunt eligibile numai dacă se face dovada respectării indicatorilor stabiliți și angajați de aplicant, în baza auditului energetic inițial, și care se referă la economia de energie și reducerea GES cu cel puțin 30% față de anul 2021 la nivelul conturului energetic al proiectului evaluat, la finalul perioadei de monitorizare a indicatorilor de rezultat, conform Studiului de fezabilitate, respectând prevederile DNSH și condițiile privind eligibilitatea cheltuielilor din ghid.

Pentru depunerea proiectelor este necesar ca aplicanții să realizeze un Audit Energetic la nivelul anului 2021 și un Studiu de Fezabilitate.

Centralele de cogenerare de înaltă eficiență și cu emisii reduse, respectiv sistemele de panouri fotovoltaice au potențialul de a aduce un plus de valoare companiilor din industrie.

Cogenerarea presupune producerea simultană în aceeași instalație, din aceeași sursă de energie primară, a energiei termice pe de-o parte, și a energiei electrice pe de altă parte, ambele forme de energie fiind utilizate. Micro-Cogenerarea se referă la sisteme de cogenerare cu putere electrică < 100 kWe. Trigenerarea produce într-un singur proces trei forme ale energiei: electricitate, încălzire și răcire, prin adaugarea unui chiller cu absorbție la instalația de cogenerare.

Instalaţia de cogenerare utilizează mai eficient combustibilul primar pentru producerea căldurii şi a energiei decât o fac metodele convenționale separate. Acest lucru înseamnă că energia electrică și termică, produse local și simultan, vor avea un cost semnificativ mai mic în comparație cu varianta tradițională de a cumpăra electricitatea din rețea și de a produce căldură într-o centrală termică.

O centrală de cogenerare vă oferă economii la factura de energie, în comparație cu varianta clasică de a achiziționa electricitatea de la un furnizor și de a produce căldura într-o centrală termică.

Facebook Comments