Pământul are o a doua Lună, dar doar temporar

by Cristian Dobre

Terra a capturat temporar o „mini-Lună” de mărimea unui automobil, potrivit unor astronomi care au detectat acest obiect celest ce orbitează în jurul planetei noastre, informează AFP joi.

Satelitul, al cărui diametru este cuprins între 1,9 şi 3,5 metri, a fost observat în noaptea de 15 februarie de cercetătorii Kacper Wierzchos şi Teddy Pruyne de la proiectul Catalina Sky Survey, finanţat de agenţia spaţială americană (NASA) şi aflat în statul Arizona, potrivit Agerpres.

„O veste mare. Terra deţine un obiect nou capturat / posibil o mini-Lună, denumită 2020 CD3″, care ar putea fi un asteroid de tip C (carbonat, deci foarte întunecat la culoare), a scris miercuri pe Twitter cercetătorul Kacper Wierzchos.

Potrivit acestui astronom, informaţia este una „importantă”, deoarece „este vorba doar despre al doilea asteroid cunoscut care a gravitat în jurul Terrei (după 2006 RH120, care a fost descoperit tot de Catalina Sky Survey)”.

Centrul pentru Planete Minore din cadrul Smithsonian Astrophysical Observatory, care colectează date despre corpurile cereşti de mici dimensiuni din Sistemul Solar, a anunţat că „nicio legătură cu un obiect artificial cunoscut nu a fost stabilită”, ceea ce înseamnă că este vorba cu siguranţă despre un asteroid capturat de gravitaţia terestră.

„Dinamica orbitală indică faptul că acest obiect este temporar legat de Terra”, potrivit aceleiaşi surse.

Noul nostru „vecin” cosmic nu urmează o orbită stabilă şi nu ar trebui să rămână prea mult timp în proximitatea Terrei.

„El se îndepărtează deja de sistemul Terra-Lună chiar în aceste momente şi va ieşi de sub atracţia gravitaţională terestră în luna aprilie”, a explicat pentru revista New Scientist cercetătorul Grigori Fedorets de la Universitatea Queen’s din Belfast.

Singurul alt asteroid cunoscut care a gravitat în jurul Terrei, 2006 RH120, s-a aflat pe orbita planetei noastre din septembrie 2006 până în iunie 2007.

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments