Pacienţii de la o secţie a Spitalului Judeţean Arad afectată de cutremur au fost mutaţi

by Andreea Radu

Toţi pacienţii de la Secţia Îngrijiri Paliative din Ghioroc a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad au fost mutaţi, joi, pe secţii medicale ale unităţii sanitare, după ce clădirea a fost afectată de cutremurul de 5,2 grade care s-a produs marţi seara în judeţ.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad, Cecilia Irimie, a declarat, pentru AGERPRES, că mutarea pacienţilor a avut loc în urma unei recomandări făcute de inspectorii de sănătate publică, pentru a se realiza expertizarea clădirii şi reparaţiile.
Purtătorul de cuvânt al SCJU Arad, Simina Roz, a declarat, pentru AGERPRES, că este vorba de 21 de pacienţi care se aflau la Secţia Îngrijiri Paliative din localitatea Ghioroc, 19 dintre ei fiind mutaţi pe alte secţii, în timp ce doi au fost externaţi la cererea aparţinătorilor.
„Pacienţii de la Ghioroc au fost transferaţi pe secţii medicale de specialitate, în funcţie de patologia de care sufereau, cum ar fi Boli Interne sau Pneumologie. În următoarea perioadă se va expertiza clădirea şi se vor face intervenţiile necesare la imobil”, a declarat Simina Roz, conform agerpres.ro.
Miercuri, conducerea SCJU Arad transmitea că trei secţii ale spitalului au fost afectate de cutremur, fără a se înregistra victime. Astfel, s-au înregistrat „fisuri uşoare” ale pereţilor din holul clădirii în care funcţionează Secţia Clinică Oncologie Medicală, fisuri cu căderi de tencuială pe holul unei clădiri din incinta fostului Spital Municipal (în prezent secţie a SCJU), iar cea mai afectată clădire a fost cea din localitatea Ghioroc, în care funcţionează Compartimentul de Îngrijiri Paliative.
„Cele mai mari probleme au fost înregistrate la clădirea din localitatea Ghioroc, unde au apărut fisuri în mai multe încăperi, inclusiv într-o sală ai cărei pereţi erau acoperiţi cu faianţă. A fost afectat şi un salon, însă, din fericire, nu au fost persoane rănite. În perioada următoare se va efectua o expertiză pentru a stabili exact pagubele precum şi modalitatea de intervenţie asupra acestei clădiri”, declarase managerul SCJU Arad, Florina Ionescu.
La Ghioroc, sute de case au fost avariate de cutremur, anunţase primarul comunei, Corneliu Pop-Morodan, într-o declaraţie oferită AGERPRES.
„Am început evaluarea pagubelor încă de aseară, dar sunt atât de multe case avariate încât vom continua acţiunea. Fără nicio exagerare, avem sute de case avariate de acest cutremur, în special la nivelul acoperişurilor, hornuri căzute, dar şi pereţi fisuraţi. Cel mai grav este că la cinci case au căzut tavane sau pereţi, dar din fericire nu avem răniţi. La spitalul local avem, de asemenea, pagube la acoperiş. Aceste avarii sunt pe toată raza comunei, deci în localităţile Ghioroc, Cuvin şi Miniş. Comuna noastră este foarte aproape de epicentrul cutremului şi aici s-a resimţit foarte tare”, a spus, miercuri, primarul comunei Ghioroc.
Un cutremur de magnitudine 5,2 pe Richter, la o adâncime de 5,6 kilometri, s-a produs marţi seară în judeţul Arad, cu epicentrul între Lipova şi municipiul Arad, fiind urmat de mai multe replici, cea mai mare cu magnitudinea de 3,2 grade.

Facebook Comments