OSCAR 2014: „12 YEARS A SLAVE“ A FACUT ISTORIE DUPA CE A CASTIGAT OSCARUL PENTRU CEL MAI BUN FILM

by Cosmin Mihuta

Drama „12 Years a Slave” a făcut istorie după ce a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, duminică seară la Los Angeles, devenind primul lungmetraj regizat de un cineast de culoare care a fost recompensat cu acest trofeu în cei 86 de ani de existenţă al galei.

Această ecranizare a unei drame despre sclavie, cu o acţiune plasată înainte de Războiul Civil american, regizată de cineastul britanic Steve McQueen, a câştigat alte două premii Oscar – cel pentru actriţă în rol secundar (Lupita Nyong’o) şi cel pentru scenariu adaptat (John Ridley).

„Fiecare merită nu doar să supravieţuiască, ci să trăiască. Aceasta este cea mai importantă moştenire lăsată de Solomon Northup”, a declarat Steve McQueen în discursul de acceptare a premiului.

„12 Years a Slave” s-a impus în faţa thrillerului SF „Gravity”, regizat de cineastul mexican Alfonso Cuaron, un film care a câştigat cele mai multe premii Oscar – şapte – duminică seară, inclusiv premiul pentru cel mai bun regizor câştigat de Cuaron, o premieră pentru un regizor din America Latină.

Acest film în care Sandra Bullock joacă rolul unei femei astronaut aflată în derivă în spaţiu a câştigat principalele categorii tehnice, impunându-se inclusiv la categoriile „cele mai bune efecte speciale” şi „cea mai bună imagine”.

Într-unul dintre cei mai puternici ani din punct de vedere cinematografic din istoria recentă de la Hollywood, cei peste 6.000 de membri cu drept de vot din Academia de film americană au împărţit preţioasele statuete multor pelicule aflate în competiţia din acest an.

A fost o seară reuşită pentru filmul cu buget redus „Dallas Buyers Club”, un film biografic care a avut nevoie de două decenii pentru a fi realizat – despre un activist din anii de început ai epidemiei de SIDA – şi care a câştigat trei premii Oscar – ambele premii de interpretare masculină şi cel pentru machiaj.

Matthew McConaughey, într-un act de validare a unei remarcabile schimbări de direcţie în cariera sa, a câştigat Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea strălucită a lui Ron Woodroof, un bărbat homofob care devine un adevărat cruciat al tratamentului anti-SIDA. Pentru acest rol, starul american a slăbit 23 de kilograme.

Colegul său din distribuţia filmului, Jared Leto, a câştigat Oscarul pentru rol secundar, interpretându-l pe transsexualul Rayon, devenită un surprinzător partener de afaceri al lui Ron. La fel ca McConaughey, şi Jared Leto a trebuit să slăbească dramatic pentru acest rol.

Cate Blanchett a câştigat Oscarul pentru cea mai bună actriţă cu rolul unei femei din înalta societate americană dezechilibrată emoţional după infracţiunile financiare comise de soţul ei în filmul „Blue Jasmine”, regizat de Woody Allen.

„Oricât de aleatoriu şi de subiectiv ar fi acest premiu, el înseamnă totuşi foarte mult pentru mine într-un an în care au existat interpretări feminine extraordinare”, a declarat actriţa australiană, care s-a impus în faţa unor câştigătoare de Oscar la ediţiile precedente – Sandra Bullock, Amy Adams, Judi Dench şi Meryl Streep.

Marele perdant al galei de duminică seară a fost comedia cu accente dramatice „American Hustle”, regizată de David O. Russell, care a mers acasă cu mâna goală deşi primise 10 nominalizări – cele mai multe, la egalitate cu „Gravity”. În mod similar, „The Wolf of Wall Street”, un film despre lăcomia financiară de pe Wall Street, regizată de Marin Scorsese, nu a câştigat niciun premiu Oscar.

La gala de duminică au existat însă şi câteva victorii previzibile ale marilor favoriţi.

Povestea unei prinţese nordice, „Frozen”, a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film de animaţie, o premieră pentru Disney Animation Studios după introducerea acestei categorii în 2012, iar piesa feministă „Let It Go” s-a impus la categoria „cel mai bun cântec original”.

La categoria „cel mai bun film străin”, Italia a câştigat cel de-al 11-lea Oscar cu „La Grande Bellezza”, un film cu o imagine uluitoare despre viaţa la Roma şi despre un scriitor aflat într-o criză existenţială.

Prezentatoarea de televiziune Ellen DeGeneres a revenit în calitate de prezentatoare a galei de decernare a premiilor Oscar, aducând pe scenă o doză de cordialitate inexpresivă, dar şi pizza, în timp ce a ironizat câteva celebrităţi de la Hollywood.

Actriţa kenyană Lupita Nyong’o a fost una dintre vedetele galei, nu doar pe covorul roşu, unde a purtat o spectaculoasă rochie Prada, ci şi prin emoţionantul ei discurs de mulţumire, după ce a câştigat Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar.

În discursul ei de acceptare a premiului, Lupita Nyong’o, în vârstă de 31 de ani, a adus un omagiu personajului ei din filmul „12 Years a Slave” – o sclavă care, cu toate că aduna mai mult bumbac decât toţi ceilalţi sclavi, era abuzată de stăpânul ei malefic.

„Nu am uitat nicio secundă faptul că această mare bucurie din viaţa mea se datorează durerii altcuiva, aşadar vreau să salut aici spiritul lui Patsey, care m-a călăuzit în acest rol”, a declarat actriţa, în lacrimi, în faţa publicului.

Gala de duminică a încheiat un sezon hollywoodian neobişnuit de lung, extins pentru ca gala Oscarurilor să nu coincidă cu încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă, iar pentru „12 Years a Slave” a însemnat finalul a şase luni de recompense importante dar şi de incertitudini, întrucât mulţi americani au considerat că este un film prea dificil de văzut.

Producătorii de la Fox Searchlight, studiourile care au realizat „12 Years a Slave”, i-au îndemnat pe votanţii de la Oscar să meargă să vadă filmul, publicând o reclamă cu sloganul „It’s Time”, temându-se că filmul lor ar putea pierde în faţa lui „Gravity”. Această dramă despre sclavie a obţinut încasări de 140 milioane de dolari pe plan mondial, o sumă infimă în comparaţie cu încasările mondiale de peste 700 milioane de dolari obţinute de „Gravity”.

La finalul galei, regizorul Steve McQueen şi ceilalţi producători ai peliculei, printre care s-a aflat şi Brad Pitt, au reiterat faptul că sclavia nu este o temă istorică, ci una actuală.

„Sperăm ca acest film să rămână ca o amintire a faptului că suntem cu toţii egali”, a declarat Brad Pitt.

 

Sursa: http://www.mediafax.ro/cultura-media/oscar-2014-12-years-a-slave-a-facut-istorie-dupa-ce-a-castigat-oscarul-pentru-cel-mai-bun-film-12183649.

Facebook Comments