Orașul din România cu cele mai mici facturi la încălzire

by Florian Popa

În timp ce scumpirile provoacă coșmaruri multor români, un oraș din Bihor se mândrește cu cele mai mici facturi la căldură. Oamenii din Beiuș nu îndură deloc frigul pentru că se încălzesc printr-un sistem cu apă geotermală, scrie romaniatv.net.

Orașul din România cu cele mai mici facturi la încălzire. În timp ce scumpirile provoacă coșmaruri multor români, un oraș din Bihor se mândrește cu cele mai mici facturi la căldură. Oamenii din Beiuș nu îndură deloc frigul pentru că se încălzesc printr-un sistem cu apă geotermală. Aproape 70 la sută din locuitorii din Beiuș sunt racordați la sistemul de încălzire cu apă geotermală. Pentru un apartament cu trei camere, o familie achită 100 de lei pe lună, în condițiile în care tariful în Oradea, unde se folosește agent termic convențional este, în medie, de 500 de lei.

Astfel, prețul gigacaloriei în Beiuș a rămas același de mai bine de cinci ani și potrivit autorităților locale acesta nu va suferi modificări în perioada următoare.

Apa geotermală, mană cerească pentru locuitorii din Beiuș

Apa geotermală este mană cerească pentru autoritățile, dar și pentru locuitorii din beiuș. În anul 2001, a fost descoperită o rezervă importantă de apă geotermală pe care autoritățile au hotărît să o utilizeze pentru a încălzire. Astfel, centralele oraşului au fost modificate în așa fel încât apa fierbinte adusă de sonde la suprafaţă să încălzească locuinţele oamenilor.

Apa geotermală este extrasă din pământ, de la 2400 de metrii și este transformată în agent termic de către stațiile montate pe blocuri, dar și pe instituțiile publice.

În ciuda faptului că orașul este situat la poalele munților Apuseni, de peste 20 de ani, cei peste 10 mii de locuitori nu îndură frigul așa cum fac cei din Capitală.

Cum vor arăta facturile pentru căldură, în această iarnă în celelalte orașe ale României

Se anunță vremuri foarte dificile pentru români. Iarna 2022/2023 va aduce facturi mult mai mari la energie. Astfel, pentru încălzirea locuinței, tarifele vor varia, în funcție de diverse criterii. Cert este că puțini își vor permite luxul de a face risipă, ca în anii precedenți.

România TV a realizat o simulare. Iată cât de scumpe ar putea ajunge să fie facturile pentru iarna care se apropie, pentru un apartament de 100 de metri pătrați, deci de trei sau patru camere:

  • centrală electrică: 6.300 de lei;
  • centrală pe peleți: 4.000 de lei;
  • centrală pe gaz: 2.900 de lei;
  • incălzire centralizată: 2.700 de lei;
  • centrală pe lemne 2.400 – 4.000 de lei;
  • pompă termică: 1.800 de lei.
Facebook Comments