Orășelul construit în totalitate din lemn

by Cristian Dobre

La două sute de kilometri sud-vest de capitala Serbiei, Belgrad, pe muntele Mokra Gora, la doar câțiva kilometri de granița cu Bosnia și Herțegovina, este un oraș mic, plin de viață, numit Drvengrad. În traducere Drvengrad înseamnă “orașul din lemn”, ceea ce este literalmente corect, pentru că întreg orașul este din lemn obținut din pădurile de conifere din zonă. Chiar și străzile și piața principală sunt pavate cu dale de lemn. Drvengrad are o biserică, o bibliotecă, un cinematograf și câteva restaurante și magazine, dar nu este un oraș adevărat. Drvengrad a fost construit de regizorul Emir Kusturica în 2004 pentru filmul său „Viața este un miracol”.

“Mi-am pierdut orașul de suflet, Sarajevo, în timpul războiului. De aceea am dorit să-mi construiesc propriul sat. Aici organizăm seminarii pentru oamenii care vor să învețe cum să facă producție audio-video, concerte, ateliere de ceramică sau pictură. Practic locul este mereu plin de viață și atrage numeroși turiști. Este locul unde eu personal voi locui. Este un loc deschis cu diversitate culturală care se opune globalizării”, spune Kusturica.

Drvengrad – numită și Küstendorf, după creatorul său – este amenajat ca un parc tematic. Vizitatorii pot vedea opere de artă la galeria Macola sau pot viziona filme în Cinema Underground, aflat în subsolul clădirii Stanley Kubrick. Această clădire conține o sală de gimnastică, o piscină, o saună și camere private în care locuiește Kusturica și familia sa.

Străzile din Drvengrad sunt numite după oameni celebri precum Nikola Tesla, revoluționarul cubanez Ernesto “Che” Guevara, fotbalistul argentinian Diego Maradona, actorul sârb Miodrag Petrović Čkalja și faimoșii regizori de film Federico Fellini și Ingmar Bergman. Drvengrad este mai aglomerat în timpul Festivalului Internațional de Film și Muzică Küstendorf, unde tinerii producători de filme și studenții se pot întâlni cu actori și regizori celebri. Filmele din întreaga lume sunt prezentate în timpul festivalului.

Un punct culminant al festivalului este o “îngropare a filmelor proaste” în cimitirul Bad films. Festivalul a fost deschis oficial în 2008, cu înmormântarea Die Hard 4. Festivalul pune accentul pe realizarea de filme independente, creative, fără bugetele mari ale box-office-urilor de la Hollywood. Nu găzduiește un covor roșu, dar de-a lungul timpului multe vedete de film de la Hollywood au vizitat festivalul, printre care Johnny Depp, Gael Garcia Bernal și Abbas Kiarostami.

 

Sursa: cunoastelumea.ro

Facebook Comments