Oradea cumpără tramvaie cu bani europeni. Primăria Arad face împrumuturi

by Cosmin Mihuta

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, îi dă o nouă lecție colegului său de la Arad, Gheorghe Falcă, despre cum se conduce eficient un oraș în România. După noul CET, noul spital și reabilitarea clădirilor din centrul municipiului, Primăria Oradea accesează noi fonduri europene, de data aceasta pentru extinderea liniei de tramvai, o investiție de 69 de milioane de lei, realizată din fonduri europene nerambursabile, disponibile în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiție 4.1 – Mobilitate urbană durabilă, accesate prin mecanismul rambursării cheltuielilor efectuate de beneficiar din surse proprii/alte surse.

Un alt proiect este modernizarea parcului de tramvaie în două etape, în cadrul căruia numărul tramvaielor achiziționate va fi suplimentat de la zece la douăzeci. Valoarea totală a celor douăzeci de tramvaie care vor fi achiziționate este de 176 milioane de lei. Finanțarea acestui proiect este realizată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Spre deosebire de Oradea, la Arad, Primăria a luat de la BERD două împrumuturi, în valoare totală de 33 de milioane euro, pentru derularea proiectului „Reabilitarea transportului urban în municipiul Arad”, proiect care constă în reabilitare infrastructurii rutiere şi a căii de rulare a tramvaielor pe tronsonul Făt-Frumos – Podgoria – Teatru – Calea Romanilor – Calea Timişorii. De asemenea, Primăria a mai contractat un credit de la BERD, de vreo 10 milioane de euro, pentru achiziția de tramvaie noi.

În timp ce Oradea se dezvoltă cu bani europeni, arădenii vor plăti zeci de ani de acum încolo împrumuturile contractate de Gheorghe Falcă.

Facebook Comments