Oradea a luat din nou fața Aradului! Investiție de 650 de milioane de euro și 500 de noi locuri de muncă

by Florian Popa

Producătorul finlandez Nokian Tyres va investi 650 milioane euro pentru a construi o fabrică de anvelope la Oradea. Salariile nete ar urma să fie de peste 5800 de lei, aproape dublu față de media salarială din zonă, scrie hotnews.ro.
„Era clar că Oradea era cea mai bună alegere pentru noua noastră fabrică”, a declarat pentru Reuters Päivi Antola, șeful Departamentului de relații cu investitorii Nokian. Ea a spus că Nokian a avut de ales între 40 de obiective de relocare, luând în considerare disponibilitatea forței de muncă calificate, avantajele logistice, sursele de energie verde și accesul la calea ferată.

Despre viitoarea fabrică Nokian de la Oradea

Fabrica va avea peste 500 de angajați și va produce mai ales anvelope pentru SUV-uri și alte mașini de clasă mare, principalele piețe de vânzări vizate fiind cele din Europa Centrală. Finlandezii spun că au analizat 40 de amplasamente până au ales Oradea.
Construcția ar trebui să înceapă în primele luni din 2023 și primele anvelope, ca parte a producție de test, vor ieși de pe liniile de asamblare în a doua parte din 2024. Investiția va include și un centru logistic de distribuție anvelope.
„În al treilea trimestru din 2022 ne-am concentrat pe planurile de dezvoltare a companiei fără Rusia. Astăzi suntem bucuroși să anunțăm că vom investi 650 milioane euro într-o fabrică nouă, la Oradea”, spune compania, în raportul trimestrial, pe 1 noiembrie.
Capacitatea anuală va fi de 6 milioane de anvelope, cu posibilitatea de a extinde capacitatea.
Compania fabrica la St Petersburg 80% dintre anvelopele pentru autoturisme, iar în august șefii Nokian spuneau că trebuie rapid să găsească o soluție pentru a înlocui producția (oprită) de la fabrica rusă și promiteau că vor face curând anunțul pentru viitoarea uzină. Momentul a sosit.

Facebook Comments