Opt copii din Arad cu deficiențe de vedere au participat la Festivalul de Cățărat – Puternici Împreună

by Andreea Radu

8 elevi cu deficiențe de vedere de la Liceul „Sfânta Maria” din Arad, însoțiți de profesorii coordonatori Mariana Crișan, Daniel Bărbosu, Mona Barna și Lavinia Baltă au participat la cea de-a 4-a ediție a Festivalului de Cățărat – Puternici Împreună, desfășurat la București, pe 23 noiembrie.
„Fiecare ediție de Festival Climb Again este o bucurie. Luăm această experiențe ca pe un întreg și ne bucurăm de plimbarea cu trenul, de agitația din București, de faptul că la sala de escaladă ne așteaptă prieteni dragi. Cățărarea este cireașa de pe tort, iar evoluția la nivel de încredere și curaj a elevilor noștri este de remarcat”, afirmă Mariana Crișan, profesor de sport la Liceul „Sfânta Maria” din Arad.

Sub deviza “Puternici Împreună”, Asociația Climb Again și Kaufland România au organizat în data de 23 noiembrie cea de-a patra ediție a Festivalului de Cățărat – Puternici Împreună. În cadrul festivalului au urcat la înălțimea celor 5 metri ai pereților de escaladă peste 70 de copii și tineri cu deficiențe de vedere proveniți de la cele 7 școli speciale din toată țară, dar și 22 copii și tineri tipici, care și-au depăsit astfel limitele și au urcat o treaptă nouă în drumul spre independență. Evenimentul a luat forma unui circuit sportiv: escaladă pe perete vertical, activități specifice unui parc de aventură și tiroliană, toate având ca beneficiari direcți copiii și tinerii cu deficiențe de vedere. Participanții au fost împărțiți în echipe mixte (văzător – nevăzător) și toți copiii au experimentat cele trei circuite, sub supravegherea instructorilor din Lotul Național de Paraclimbing și al voluntarilor.

Acțiunea inițiată de Asociația Climb Again și finanţată de Kaufland România, vine la doar câteva luni de la prima ediție a Festivalului de Cățărat în Natură – Puternici Împreună și la un an de la deschiderea oficială a centrului din București, un spațiu generos care găzduiește o sală de escaladă și aventură, săli de antrenament și spații de terapie pentru copiii și tinerii cu diverse tipuri de dizabilități. Asociația Climb Again oferă sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu deficiențe, iar rezultatele sunt impresionante. Primii beneficiari și-au reconfigurat stilul de viață și au realizat lucruri ce păreau imposibile, de la găsirea unui loc de muncă, la utilizarea bastonului alb, de la ieșirea în natură, la performanță în cadrul competițiilor naționale și internaționale de paraclimbing.

Despre Climb Again

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de  Alpinism și Escaladă (FRAE). Încă din 2014, Climb Again oferă sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu deficiențe, iar rezultatele sunt impresionante. Primii beneficiari și-au reconfigurat stilul de viață și au realizat lucruri ce păreau imposibile, fie că vorbim despre cei care se simt pregătiți să-și găsească un job, de tinerii nevăzători care și-au învins jena de a ieși în public cu bastonul sau de cei care, acum, fac performanță la competiții naționale și internaționale de paraclimbing.

 

Facebook Comments