OMS indică revenirea la carantină

by Cristian Dobre

Organizația Mondială a Sănătății spune că autoritățile din țările unde numărul cazurilor de coronavirus a crescut din nou ar trebui să introducă noi restricții. Mai mult decât atât, Guvernele ar trebui să se pregătească pentru revenirea la carantină. Și România se găsește într-o situație deloc favorabilă.

„Multe state reușesc să gestioneze focarele și creșterile prin carantinarea unor zone geografice limitate, a unor mici regiuni, pentru a ține sub control răspândirea bolii. Cred că este o chestiune de amploare. Statele pot și ar trebui să țină sub control boala prin aceste măsuri. Cu toții dorim să evităm ca țările să revină la închiderea totală. Nimeni nu dorește acest lucru, dar există situații în care este singura opțiune”, a declarat Michael Ryan – directorul OMS responsabil pentru programul de urgențe, potrivit Digi24.

Astfel, Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că autoritățile ar trebui să fie pregătite pentru revenirea la noi restricții, dacă va fi cazul.

Raed Arafat: S-ar putea impune noi restricții

În contextul în care numărul îmbolnăvirilor de coronavirus în România este în continuă creștere, secretarul de stat, Raed Arafat, confirmă faptul că autoritățile ar putea impune noi restricții, însă numai pentru anumite zone din țară, unde apar focare.

„Acum, să vin să mă pronunț pe această chestie, cu marea sau cu muntele sau cu altele, n-am să o fac. N-am decât un singur lucru să spun: atenție, pentru că dacă situația se agravează și unele zone, în care creșterea este mult mai mare decât în altele, este posibil ca anumite zone să ajungă să fie izolate”, a avertizat Raed Arafat.

Întrebat dacă există posibilitatea să fie interzis accesul pe litoral sau în stațiunile de munte, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a făcut referire la lipsa măsurilor din timpul stării de urgență, când deplasările între localități erau interzise.

STOP la mare sau la munte?

„Știți care este treaba? Nu știu dacă mai e posibil să spuneți Stop la mare! acum. În primul rând, nici legislația nu permite acest lucru. Nu mai avem”.

Secretarul de stat a precizat că, dacă vor fi restricții, vor fi țintite în anumite zone, unde creșterea numărului de cazuri devine riscantă.

„Singura chestie este să te duci înapoi să pui restricții. Restricții se pot pune. Poate nu național. Și trebuie, la un moment, să vedem cum evoluează și s-ar putea să ajungem să avem nevoie să aplicăm restricții zonale, locale, în anumite zone. Deci, este posibil”.

Bilanț coronavirus 12 iulie 2020

Până duminică, 12 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 32.535 de cazuri de bolnavi cu COVID, din care 23.387 de persoane care au fost externate şi doar 21.545 sunt vindecate, informează, duminică, Grupul de Comunicare Strategică.

De sâmbătă, de la ora 10.00 până duminică, la ora 10.00 au fost înregistrate 13 decese (10 bărbați și 3 femei), ale unor pacienți infectați cu coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bistrița-Năsăud, Brașov, Călărași, Ialomița, Prahova, Suceava, Vaslui și Vrancea.

La ATI, sunt internaţi 243 de bolnavi

Dintre acestea, un deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 5 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 3 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 1 deces la o persoană de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți cu comorbidități.

La ATI, în acest moment, sunt internați 243 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 847.586 de teste.

Sursa: antena3.ro

Facebook Comments