Obiceiul care trădează perfecționismul

by Cristian Dobre

Obiceiul de a roade unghiile este adesea asociat starilor de anxietate si un mod prin care persoanele anxioase incearca sa se relaxeze. Aceasta teorie a avut sens pana cand oamenii de stiinta au descoperit ca anxietatea nu este de fapt cauza principala a acestui mod manifestare a nervozitatii.

Rosul unghiilor ar putea fi o trasatura specifica persoanelor perfectioniste. Pornind de la ipoteza ca rosul unghiilor este un obicei dezvoltat de perfectionisti pentru a lupta impotriva „frustrarii, lipsei de rabdare si de satisfactie atunci cand nu-si ating obiectivele sau cand se plictisesc foarte tare”, cercetatorii de la doua universitati din Canada au testat reactiile a 48 de subiecti, jumatate dintre ei avand astfel de ticuri.

Cercetatorii au creat conditii experimentale menite sa-i frustreze, sa-i plictiseasca, sa-i streseze si sa-i relaxeze astfel incat sa poata studia felul in care se manifesta aceste obiceiuri in varii conditii. Pentru a induce o stare de stres, cercetatorii le-au aratat o inregistrare cu prabusirea unui avion, iar pentru a induce o stare de relaxare au proiectat un video cu valurile marii. Pentru a-i frustra, cercetatorii i-au rugat sa indeplineasca o sarcina despre care le-au spus ca este simpla, dar in realitate nu era, iar pentru a-i plictisi i-au lasat sa astepte intr-o camera, singuri, timp de sase minute.

Participantii au apelat mai des la ticurile descrise mai sus in momentele de plictiseala si de frustrare, decat atunci cand erau relaxati. Pe de alta parte, ei nu si-au ros unghiile atunci cand au fost stresati. „Acest lucru inseamna ca ticurile nu sunt obiceiuri nervoase”, spune Sarah Roberts, unul dintre autorii studiului. Obiceiul unei persoane de a-si roade unghiile se numeste onicofagie. In viziunea psihologilor, roaderea unghiilor devine o tulburare comportamentala daca se prelungeste la maturitate si daca persoanele afectate marturisesc ca, desi uneori ajung sa-si roada unghiile pana la sange, nu pot scapa de acest tic nervos.

Onicofagia nu este doar o problema estetica la nivelul unghiilor, aceasta tulburare poate avea consecinte atat asupra starii de sanatate, cat si asupra vietii sociale. Unele persoane ajung sa-si roada unghiile pana la sange, altele chiar si in somn. Rezultatul: varfurile degetelor sunt inflamate si foarte dureroase, apar leziuni ale cuticulelor, unghiile sunt roase din carne si au un aspect urat. Mai mult decat atat, persoanele care au acest obicei pot suferi infectii la radacina unghiilor sau la nivelul gurii din cauza transmiterii microbilor de pe maini in gura si invers.

In cazuri extreme pot aparea depozite de puroi pe degetele umflate si rosii. In plus, onicofagia poate conduce la probleme dentare, infectii ale gingiilor si favorizeaza aparitia cariilor. Pe plan psihologic, onicofagia influenteaza in mod negativ calitatea vietii persoanelor afectate, care constientizeaza ca au o problema de care nu pot scapa, se simt complexate din aceasta cauza, pot suferi de anxietate, ajung sa evite relatiile sociale.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments