Oamenii de ştiinţă au creat o enzimă care reciclează plasticul în câteva ore

by Cristian Dobre

O companie franceză care reciclează ambalajele unor firme-gigant din industria alimentară și cosmetică anunță că a descoperit o „enzimă-mutantt” care poate reclicla plasticul în câteva ore, relatează The Guardian, citat de Mediafax.

Enzima bacteriană, descoperită inițial în compost, va putea fi folosită pentru realizarea de pet-uri de calitate.

Enzima „sparge” pet-urile în blocuri chimice care sunt apoi folosite pentru a produce noi sticle de plastic de o calitate mai bună. Tehnologiile actuale de reciclare produc acum plastic care poate fi utilizat doar în producerea de haine sau covoare.

Compania din spatele descoperii, Carbios, a precizat că se aşteaptă ca acestă nouă tehnologie de reciclare să fie utilizată la scară largă în cinci ani.

„Obiectivul nostru este să o avem tehnologia funcţională în 2024, 2025 la o scară industrială”, a spus Martin Stephan, directorul executiv al companiei.

Cercetarea a fost publicată în Juralul Nature. Munca a început prin cercetarea a peste 100.000 de organisme propuse drept candidaţi.

Miliarde de tone de plastic poluează planeta şi reprezintă un pericol major pentru viaţa din oceanele, mările și râurile de pe Terra.

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments