O treime dintre medicii români sunt epuizați, unii cu tendințe de suicid

by Florian Popa

O treime dintre medicii din România sunt în stare de epuizare, depresie, iar unii au tendinţe de suicid, arată un sondaj realizat de Colegiul Medicilor din România. „Din studiul nostru, din chestionarul sociologic, aproximativ 34%, o treime din medicii României sunt în stare de burnout avansat, înseamnă inclusiv somatizare, stare de depresie, inclusiv tendință de suicid. Medicii sunt suprasolicitați”, a declarat Daniel Coriu, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, potrivit b1tv.ro.
Principala cauză e numărul tot mai mic de medici și numărul tot mai mare de pacienți. În unele spitale, nici măcar gărzile nu mai pot fi asigurate, ceea ce pune în pericol viața bolnavilor.

Criză de medici și asistente în spitalele din România

Jumătate din medicii din România lucrează în București, Cluj, Timiş, Iaşi, Dolj, Mureş, adică în marile centre universitare, iar restul sunt împrăștiați în celelalte 36 de județe. Printre județele cu cei mai puțini doctori sunt Călărași, Ilfov, Dâmbovița, Giurgiu, Brăila, Suceava.
În marile orașe, sunt suficienți medici, dar lipsesc infirmierele şi asistentele.
„Înseamnă proceduri care nu pot fi respectate conform graficului. Dacă nu ai îngrijitor, nu ai cum să faci curat. Lucruri care țin nu doar de confortul pacientului, ci și de profilaxia infecțiilor și siguranța pacientului”, a explicat Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, pentru Digi24.
O altă problemă este că o parte dintre doctori sunt aproape de vârsta pensionării sau chiar la pensie. Din 55.000 de medici, mai bine de 13.000 au peste 60 de ani, iar 2.000 au peste 70 de ani.

Facebook Comments