O nouă ședință pe tema deșeurilor. Șefii CJA nu sunt interesați de subiect

by Florian Popa

Identificarea unor soluții viabile pentru situația deșeurilor din zonele 2 (Chișineu-Criș) și 5 (Lipova) a fost subiectul unei ședințe de lucru desfășurată la Instituția Prefectului – Județul Arad, la inițiativa parlamentarilor PSD de Arad. O ședință la care șefii CJA Cionca, Bîlcea și Cadar, principalii responsabili pentru situația deșeurilor, n-au binevoit să participe, deși ultimii doi sunt fostul și actualul președinte ADI Deșeuri. Probabil Cionca, Bîlcea și Cadar nu sunt curioși că zeci de mii de arădeni trăiesc cu gunoiul în fața casei, pentru că firma contactată de ADI Deșeuri și CJA nu-și face datoria.

Alături de prefectul Florentina HORGEA și deputații Dorel Căprar, Florin Tripa și Adrian Todor au participat primarii celor 24 de orașe sau comune afectate, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, administratorul Consiliului Județean Arad, reprezentanți ai ADI-Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad și ai operatorului stațiilor de sortare FCC Environment.

Ședința de astăzi a fost organizată și în contextul în care după hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de luni, cei de la ADI-SIGD nu au acționat în niciun fel pentru asigurarea continuității activității de colectare și transport la staţiile de sortare a deșeurilor din zonele 2 și 5, prin delegarea temporară a serviciului către un operator autorizat, până la desemnarea printr-o procedură de achiziție publică a unui nou operator. Astfel, deși a fost creată o posibilitate legală, organismul ce a încheiat contractul cu societatea Grup Salubritate Urbană, rămasă fără licența de funcționare în urma prestării defectuoase a serviciului, nu a întreprins nicio măsură în cele trei zile de la adoptarea hotărârii CJSU. Mai mult, reprezentantul la ședință al ADI-SIGD Arad a fost un funcționar care și-a declinat orice responsabilitate și nu a avut nicio intervenție în discuții. Consiliul Județean Arad, instituția care coordonează implementarea Master Planului de Deșeuri în Județul Arad a fost reprezentat doar de administratorul public al cărui declarații au fost de a „transmite mai departe” cele discutate către conducerea politică a instituției și către membrii Consiliului Director ai ADI-SIGD Arad.
Lipsa de implicare a ADI-SIGD Arad și a Consiliului Județean a fost însă condamnată de primarii celor 24 de localități, care au cerut imperativ soluții legale pentru a putea asigura colectarea prin forțe proprii a deșeurilor menajere.

Instituțiile deconcentrate cu atribuții de mediu continuă monitorizarea situației din teren și asigură primarilor tot sprijinul tehnic și legislativ pentru a diminua efectele negative ale prezenței deșeurilor pe străzi de mai multe săptămâni, în condițiile temperaturilor caniculare.

Facebook Comments