O NOUA FANTEZIE A PRIMARIEI: 34 DE MILIOANE DE EURO PENTRU ZONA PIETONALA SI PARCARE SUBTERANA IN PIATA CATEDRALEI

by Cosmin Mihuta

Să mai zică cineva că la Primăria Arad nu sunt bani. Sigur, nu sunt pentru lucruri mărunte, cum ar fi confortul elevilor de la şcoala gimnazială „Mihai Eminescu“, pentru care nu se găsesc patru-cinci milioane de euro, necesare cumpărării clădirii în care funcţionează unitatea de învăţământ. Avem însă bani pentru tot felul de fantezii ale celor ce conduc Primăria Arad şi care, tot la şase luni vin cu câte o idee năstruşnică, pentru care trebuie să scoatem milioane de euro din buzunare.

După piramida şi parcarea subterană din Piaţa Avram Iancu, din care au rămas doar banii daţi firmelor de casă pe studii de fezabilitate, după fântâna chinezească de pe râul Mureş, acum apare o nouă idee trăznită: zonă pietonală în Piaţa Catedralei, parcare subterană şi pasaj subteran. Nu ştia primarul Gheorghe Falcă pe ce să mai cheltuie banii şi a găsit un nou mega proiect care ne va costa nu mai puţin de 34 de milioane de euro, bani de la buget şi din alte surse (nu se spune care, fiindcă nu există). Deocamdată, consilierii municipali trebuie să aprobe miercuri Studiul de Fezabilitate şi  indicatorii tehnico – economici pentru obiectivul de investiţie: „Regenerare urbană zona Piaţa Catedralei din Municipiul Arad“.

Ce ne propune, mai precis, acest studiu, care probabil va rămâne pe hârtie, ca multe altele, despre care a vorbit şi Curtea de Conturi, în rapoartele din ultimii ani ? Mai întâi, avem una bucată parcare subterană pe două nivele cu un număr de 508 locuri. Din informaţiile noastre, parcarea va fi „construită“ după modelul celei din Piaţa Mihai Viteazul şi celei din Piaţa Avram Iancu. Care nu există, dar pentru care s-au făcut studii de fezabilitate, o afacere prosperă pe banii arădenilor. Apoi, vom avea un pasaj subteran de legatură între str. V Goldiş si str. E. Teodoroiu, de 161,0 m, o suprafaţă pietonală de 14.764,73 mp şi, nelipsitele afaceri cu iarbă şi mobilier urban, după modelul Meţianu sau Pădurice, cu aceleaşi firme de casă ale conducerii Aradului.

Dacă pasajul şi parcările nu se vor face, probabil, în următorii zece ani, suntem convinşi că se vor monta cele 23 de bănci prevăzute în proiect, probabil la câteva mii de euro bucata, cele 23 de coşuri de gunoi, la câteva sute de euro bucata, şase suporturi de biciclete (o afacere mai nouă, să vedem câte mii de euro e suportul), trei cişmele şi 38 de stâlpi de iluminat made in China, aduşi de băieţii deştepţi şi montaţi de aceleaşi firme serioase, dar şi 483 de metri pătraţi de zone verzi, care urmează a fi realizate tot de cine trebuie.

Conform studiului, lucrarea ar trebui executată în doi ani, iar finanţare este asigurată în două traşne: primul an 796 de miliarde de lei vechi, iar în al doilea an 735 de miliarde de lei vechi. Când va începe lucrarea, nu se ştie, fiindcă în bugetul pe 2014, pe lista de investiţii, n-am reuşit să găsim acest obiectiv. Important e deocamdată că avem studiu de fezabilitate.

Facebook Comments