O “găină-minune” fosilizată ar putea fi cel mai bătrân strămoș al păsărilor de curte

by Cristian Dobre

O fosilă nou descoperită ar putea fi cel mai bătrân strămoș al tuturor găinilor de pe planetă, scrie BBC News.  “Găina-minune” a trăit fix înainte ca pământul să fie lovit de un asteroid și marii dinozauri să dispară, în urmă cu aproximativ acum 67 milioane de ani.

Păsările au evoluat din dinozauri, însă, până acum, cercetătorii nu au putut determina exact momentul când a avut loc această trecere din cauza lipsei de fosilă.

“Găina-minune” e cu atât mai importantă cu cât fosilă e foarte bine conservată și poate oferi răspunsuri importante despre evoluție. “E un specimen unic: am numit-o găina-minune,” a declarat dr. Daniel Field, din cadrul Universității din Cambridge. “E singurul craniu conservat aproape complet al unei păsări moderne pe care îl avem până acum, din epoca dinozaurilor și e capabil să ne spună multe lucruri despre evoluția păsărilor.

Pasărea fosilizată a primit numele Asteriornis maastrichtensis, după Asteria, zeița stelelor căzătoare ce se transformă într-o bibilică, și cântarea doar 400 de g. Studiul a fost publicat în jurnalul Nature.

Facebook Comments