O finală în care Aradul a crezut până la capăt! Vitulova: „Este incredibil ce am realizat, sunt foarte mândră!”

by Sorin Haut

Aradul baschetbalistic visează din nou la titlu, FCC UAV calificându-se în a doua sa finală în ultimii trei ani, precedenta, din 2022, pierdută după cinci meciuri chiar cu Sepsi. Și de această dată, echipa galben-albastră a fost outsideră în fața campioanei ultimelor șapte ediții de campionat, dar nici măcar avantajul terenului propriu nu a fost de ajuns pentru Sepsi. Astfel, hegemonia covăsnencelor se încheie după nu mai puțin de opt ani, perioadă în care Sepsi SIC a dominat cu autoritate întrecerea internă. După victoria din primul meci al seriei semifinale, 86-79 chiar în Sepsi Arena, arădencele puteau închide conturile în fața propriilor suporteri, dar a fost 55-66 și decisivul s-a jucat aseară, din nou în Secuime. Iar cehoaica Vitulova și colegele sale au făcut un meci solid, reușind să furnizeze surpriza. O surpriză în care, totuși, unii credeau, mai ales după problemele deloc puține din tabăra celor din Sfântu Gheorghe. Pentru conformitate trebuie să punctăm că plecarea in corpore a româncelor de valoare chiar la rivala din Constanța, mutări ce a dat peste cap planurile lui Sepsi chiar înaintea sezonului, apoi accidentările cipriotei Akathiotou și în primăvară acestui an, a uneia din cele mai bune jucătoare, americanca Morgan Green, au slăbit mult fosta campioană. Înlocuitoarele lor, Ecaterina Armanu și Jovana Pasic, ambele ex-Arad, nu aveau cum să le suplinească pe măsură și asta a fost șansa Aradului. De altfel, muntenegreana Jovana Pasic nu a jucat nici ea în meciul decisiv din Sepsi Arena, așa că gazdele au stat în doar opt jucătoare, cu o rotație (altădată un atu decisiv) ușor mai bună decât Aradul, Popov mizând pe șapte baschetbaliste.

Aradul a fost mai echipă, dar a profitat și de problemele mari de lot de la Sepsi SIC

Nu știm ce buget a avut Sepsi, dar e clar că el nu a fost gestionat cum trebuie, atâta timp cât a ajuns să abordeze meciurile decisive ale sezonului intern cu un lot modest, din care le-am remarcat doar pe bulgăroaica Hristova, sârboaica Jankovic și suedeza Nystrom. În rest, prea puțin pentru o echipă ce a jucat în acest sezon în Euroligă. Așadar, surpriza nu a fost foarte mare, dar asta nu șterge deloc din meritele unei echipe arădene foarte bine puse în teren de sârbul Miroslav Popov. Practic, FCC UAV a  fost mai echipă, iar jucătoarele aduse la Arad, unele dintre ele chiar pe parcurs, s-au dovedit a fi soluții inspirate. Americancele Easley și Murray și cehoaica Vitulova au fost remarcatele multor meciuri, dar nici segmentul autohton nu a rămas dator, jucătoare precum Voica-Nagy, Mititelu, Biszak sau Ghiță contribuind și ele la performanța bifată în această semifinală. Revenind la experimentatul tehnician Miroslav Popov, acesta a gestionat așa cum trebuie zilele de după eșecul de acasă, iar marți seară echipa sa a reușit să dea lovitura decisivă fostei campioane:

Miroslav Popov: Am fost foarte rău la pauză, am spus și multe lucruri nebunești!

„E o victorie importantă pentru noi, nu am aruncat bine în prima repriză, dar am avut multe oportunități. Nici jucătoarele de la Sepsi nu au aruncat așa cum știm că o pot face. Personal am avut emoții, pentru că am avut șanse, dar nu am jucat așa cum am vorbit în vestiar. Dar, după pauză, jucătoarele și-au schimbat atitudinea și felul în care au tratat jocul, iar pas cu pas am reușit să egalăm. În sfertul patru am aruncat foarte bine, am marcat din niște aruncări foarte importante, cum au fost cele reușite de Voica-Nagy, Mititelu, Vitulova și Easley. Când aceste patru jucătoare marchează în astfel de momente, este foarte greu să te aperi. În acel moment am avut jocul în mână și nu i-am mai dat drumul până la sfârșit. Am fost foarte rău la pauză, în vestiar, le-am spus să nu le fie frică, să joace normal, să fie profesioniste. Am spus și multe lucruri nebunești. Cred că au înțeles faptul că în prima repriză nu au jucat așa cum știu ele, iar în repriza a doua au înțeles cum trebuie să joace și au făcut-o, asta a făcut diferența”, a spus antrenorul sârb al FCC UAV Arad.  Readucerea Terezei Vitulova a fost una dintre cele mai inspirate decizii luate în vară. Puternicul pivot din Cehia este una dintre cele mai constante jucătoare și ieri a fost omul meciului decisiv pentru stabilirea finalistei. Cu o mână surprinzător de sigură chiar și la aruncările de la distanță, Vitulova a realizat și un „double-double”, 19 puncte și 11 recuperări. „Este incredibil ce am realizat. În prima repriză am avut ceva probleme, dar ne-am strâns și am recuperat în a doua parte și am învins la un avans de 9 puncte. Sunt foarte mândră de colegele mele. La pauză Coach ne-a spus să nu ne fie frică, să aruncăm de la distanță, să ne apărăm bine. Faptul că am fost unite, am jucat bine ca si grup, asta a făcut astăzi diferența”,a spus baschetbalista din Cehia, după epuizantul meci de aseară.

Programul complet al finalei Constanța – Arad: seria începe duminică, pe Litoral!

FCC UAV Arad trebuie să se refacă repede, atât fizic cât și mental, pentru că o așteaptă un adevărat tur de forță în următoarea săptămână. Astăzi călătorește spre casă, iar sâmbătă dimineața va pleca spre Litoral. Finala cu favorita la titlu, liderul sezonului regulat și câștigătoarea Cupei României, se joacă după sistemul cel mai bun din cinci meciuri și începe pe 14 aprilie la Constanța, unde se joacă și meciul doi, două zile mai târziu. Datele meciurilor de la Arad sunt 21 și 23 aprilie, adică duminică și marți, iar dacă scorul va fi 2-2, decisivul se va juca tot la Constanța, pe 27 aprilie. CSM Constanța s-a chinuit în semifinala cu CSM Târgoviște, 2-1 la general (71-66 în decisiv) după trei meciuri foarte strânse, așa că arădencele pot visa chiar la titlu, de la ultimul trofeu trecând deja un deceniu: în 2014 era cucerită Cupa, iar ultimul titlu datează de 11 ani, din 2013! Pentru medaliile de bronz se vor duela Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și CSM Târgoviște, după sistemul „cel mai bun din trei meciuri”. Se va juca pe 13 aprilie la Sfântu Gheorghe, 17 aprilie – la Târgoviște și, dacă e necesar, pe 21 aprilie la Sfântu Gheorghe. Tot în LNBF Getica 95, Universitatea Cluj-Napoca va întâlni Rapid București pentru locurile 5-6, iar Olimpia CSU Brașov se va duela cu CSM Târgu Mureș pentru locurile 7-8.

Facebook Comments