O echipă de israelieni, specializată în black ops, a manipulat alegeri în 33 de ţări, inclusiv în Europa

by Florian Popa

O echipă de contractori israelieni susține că a intervenit în peste 30 de alegeri electorale din întreaga lume, folosind metode de hacking, sabotaj și dezinformare pe rețelele sociale, potrivit unei investigații realizate de mai multe publicații internaționale, citată de The Guardian. Echipa este condusă de Tal Hanan, „Jorge”, un fost agent al forțelor speciale israeliene în vârstă de 50 de ani, care acum lucrează în privat.
„Jorge” ar fi lucrat mai bine de două decenii în mod secret la alegeri în diferite țări. A fost demascat de un consorțiu internațional de jurnaliști de la publicaţii The Guardian, Le Monde, Der Spiegel, El País și Haaretz. Proiectul face parte dintr-o investigație mai amplă asupra industriei dezinformarii şi a fost coordonat de Forbidden Stories, o organizație franceză nonprofit a cărei misiune este să continue munca reporterilor asasinați, amenințați sau arestaţi şi închişi. Hanan și unitatea sa, care folosește numele de cod „Team Jorge”, apar în imagini și documente scurse către The Guardian. Tal Hanan, care a refuzat să răspundă la întrebări detaliate, a negat că ar fi comis vreo infracţiune.
Ancheta arată detalii uimitoare despre modul în care echipa a folosit dezinformarea ca pe o armă. Team Jorge funcţionează în esenţă ca un grup privat care oferă servicii de manipulare în secret a alegerilor, fără a lăsa urme. Hanan a discutat cu mai mulţi reporteri sub acoperire şi le-a explicat acestora că serviciile sale, pe care alții le descriu drept „black ops”, sunt disponibile pentru agențiile de informații, campaniile politice și companiile private care doresc să manipuleze în secret opinia publică. El a spus că au fost folosite în Africa, America Centrală și de Sud, SUA și Europa.
Unul dintre serviciile cheie ale echipei Jorge este un pachet software sofisticat, Advanced Impact Media Solutions care controlează o armată de mii de profiluri false pe Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram și YouTube. Unele avataruri au chiar și conturi Amazon cu carduri de credit, portofele bitcoin și conturi Airbnb.

Cum acţiona Team „Jorge”

Trei jurnaliști, de la Radio France, Haaretz și TheMarker, au abordat echipa lui Hanan pretinzând că sunt consultanți care lucrează în numele unei țări africane instabile din punct de vedere politic, care dorea ajutor pentru amânarea alegerilor. Părţile au discutat prin apeluri video și s-au întâlnit şi fizic, într-un birou nemarcat dintr-un parc industrial din Modi’in, în afara Tel Avivului.
Hanan a declarat că echipa sa are experiență în finanțe, rețele sociale și campanii, precum și „război psihologic” şi operează din șase birouri din întreaga lume. Patru dintre colegii lui Hanan au participat la aceste întâlniri, inclusiv fratele său, Zohar Hanan, care a fost descris drept directorul executiv al grupului.
În prezentarea adresată potențialilor clienți, Hanan a susținut: „Acum suntem implicați într-un scrutin din Africa… Avem o echipă în Grecia și o echipă în Emirate. Am desfăşurat 33 de campanii la nivel prezidențial, dintre care 27 au avut succes”. Hanan a adăugat că a participat în două „proiecte majore” în SUA, dar a susținut că nu se implică direct în politica americană.
Peste șase ore de întâlniri au fost înregistrate în secret. Hanan și echipa sa au vorbit despre cum ar putea aduna informații despre rivali, inclusiv prin hacking pentru a accesa conturile Gmail și Telegram. Ei s-au lăudat că au plantat informaţii difuzate de instituțiile de știri legitime şi care au fost apoi amplificate de programul e software Aims.

Facebook Comments