„NYMPHOMANIAC 2“ POATE FI PROIECTAT IN CINEMATOGRAFELE DIN ROMANIA

by Sida Voicu

Mihai Kogălniceanu, directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), a declarat pentru MEDIAFAX că nu va exista „cenzură” în timpul mandatului său, precizând că filmul „Nymphomaniac 2” a primit clasificarea „I.M.- 18” (interzis minorilor) din partea Comisiei de specialitate a CNC.

„Atât timp cât voi fi director al Centrului Naţional al Cinematografiei, în România, nu va exista cenzură în privinţa filmelor ce vor fi difuzate în cinematografe„, a declarat acesta, joi, pentru MEDIAFAX.

Comisia de clasificarea a filmului a Centrului Naţional al Cinematografiei a revizionat, joi după amiază, filmul „Nyphomaniac Vol. II”, regizat de danezul Lars von Trier, acordând acestuia clasificarea „I.M. – 18”, „filme interzise minorilor”, ceea ce înseamnă că lungmetrajul poate fi proiectat în cinematografele din România.

Distribuitorul filmului, Independenţa Film, urmează să primească certificatul de clasificare în cursul zilei de vineri, în conformitate cu legile în vigoare privind cinematografia.

De asemenea, Cristina Corciovescu a fost schimbată din funcţia de preşedinte al Comisiei de clasificare a filmului, cu Alexandra Greceanu. Cristina Corciovescu va rămâne membru în Comisia de clasificare a filmelor a CNC.

În data de 28 ianuarie, Comisia de clasificare a filmelor a acordat lungmetrajului cu titlul original „Nymphomaniac Vol. II” clasificarea „Interzis minorilor şi proiecţiei cu public IM-18-XXX”.

În situaţia în care titularul dreptului de exploatare a filmului solicită revizuirea clasificării acordate şi stabilirea unei noi categorii de clasificare, Comisia de clasificare a filmelor poate efectua o nouă vizionare a filmului, în termen de maximum 10 zile de la data depunerii cererii şi a documentaţiei prevăzute la art. 42, Ordinul 2379/2006 dacă aceasta diferă de data depunerii cererii şi a documentaţiei depuse iniţial pentru clasificarea filmului, precum şi a achitării, încă o dată, a tarifului stabilit potrivit prezentelor norme metodologice”, se arăta într-un comunicat remis miercuri MEDIAFAX de CNC.

Comisia de clasificare a filmelor funcţionează ca o comisie de specialitate a Centrului Naţional al Cinematografiei şi este formată din 9 membri – Cristina Corciovescu, Tudorel Butoi, Marin Vladimir, Cristina Dochianu, Bian Sorin, Alexandru Chifu, Mihnea Sebastian Lazăr, Iulia Ioaniţoaia şi Alexandra Greceanu.

„Conform art. 44 alin 2 din Ordinul Nr. 2379 din 12 septembrie 2006 privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 328/2006, în vederea asigurării protecţiei publicului spectator, cu precădere a minorilor, filmele de orice gen, înregistrate pe orice fel de suport, care urmează a fi comunicate către public prin proiecţie publică sau prin comercializare ori închiriere pe teritoriul României, se clasifică de către comisia de specialitate înfiinţată în cadrul Centrului Naţional al Cinematografiei”, se mai precizează în comunicatul CNC.

 

Mai mult pe: http://www.mediafax.ro/cultura-media/nymphomaniac-2-poate-fi-proiectat-in-cinematografele-din-romania-kogalniceanu-cat-timp-voi-fi-director-cnc-nu-voi-permite-cenzura-11993941

Facebook Comments