Numele preotului din Hălmagiu este legat de „afaceri“ cu lemne, după perchezițiile din cazul TIR-ului cu țigări de contrabandă

by Florian Popa

Preotul Bacoş Cristian, din Hălmagiu, tinde să devină un personaj cunoscut la nivel de județ, după o serie de știri care l-au vizat în ultima perioadă. La începutul lunii, numele preotului Bacoș a apărut în dosarul traficului cu țigări de la Hălmagiu. După cum se știe, în comună a fost descoperit un TIR plin cu țigări de contrabandă, care se pare că nu întâmplător a fost parcat în fața casei parohiale din Hălmagiu, după cum scria la vremea respectivă glsa.ro.

Același cotidian județean afirma că polițiștii au efectuat mai multe percheziții în comună, „începând chiar cu preotul paroh Cristian Bacoș. Acestuia i-a fost percheziționată casa parohială, de unde au ridicat 5.000 de euro pe care acesta nu i-a putut justifica de unde îi are. Oamenii legii au acum bănuieli chiar și în ceea ce îl privește pe fiul dumnealui și îl suspectează de trafic de țigări și alte substanțe interzise“.

Conform informațiilor noastre, după peripețiile cu țigările de contrabandă, preotul din Hălmagiu a fost nevoit să dea cu subsemnatul în fața mai marilor Arhiepiscopiei Aradului, unde a trebuit să explice de ce au fost percheziții la casa parohială, dar și să dea detalii despre un alt subiect delicat și anume dispariția a 39 de metri cubi de lemn, care au fost donate parohiei de Primăria Hălmagiu și pe care nu le-a mai văzut nimeni. De altfel, acest caz ne-a fost adus în atenție de un cetățean din comuna Hălmagiu, care ne-a povestit toată tărășenia. Ulterior, am mers pe firul poveștii și am reușit să aflăm, din documente oficiale că, într-adevăr, Parohia Hălmagiu a primit 39 de metri cubi de lemn, proveniți din confiscări (mai jos aveți adresa oficială, care ne-a fost transmisă, în urma unei cereri pe Legea 544, de către Primăria Hălmagiu).

În primăvara anului trecut, Garda Forestieră și Jandarmeria Arad au confiscat, în urma unei acțiuni, o cantitate impresionantă de material lemnos, fiind întocmite și dosare penale în acel caz. Cantitatea de lemne a fost transportată la o societate din Hălmagiu, iar ulterior Ocolul Silvic Codrii Iancului a solicitat Primăriei Hălmagiu, în mai 2020, să-i comunice dacă există solicitări din partea unor instituții, urmând ca 39 de metri cubi de brad, molid și douglas să fie donați acestor instituții.

Fostul primar Adrian Țoca a dispus ca cei 39 de metri cubi să fie donați Parohiei Hălmagiu, lucru care s-a și întâmplat, cel puțin pe hârtie. Pentru că, spun oamenii cu care am stat de vorbă, lemnele nu au ajuns nici astăzi în curtea parohiei și nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu ele. Pentru a ne lămuri asupra situației, fiind vorba de o cantitate impresionantă, cu o valoare de câteva zeci de mii de ei, am luat legătura cu preotul Cristian Bacoș, care ne-a servit o poveste destul de ciudată. Preotul susține că lemnul nu a ajuns niciodată la parohie, rămânând la societatea comercială din Hălmagiu de un an și jumătate (nu știm dacă s-a plătit chirie pentru depozitare sau patronul societății e un credincios cu inimă mare). Doar o parte din acel lemn ar fi fost folosit de Cristian Bacoș pentru a amenaja un salon, iar o altă parte urmează să fie folosit pentru o terasă. „Lemnele nu au dispărut nicăieri, ba din contră eu nici nu le-am văzut. Traian, cel care s-a ocupat cu gaterul poate să vă confirme. Cu o parte din lemne am construit un salon, iar cu cealaltă parte, care încă nu e tăiată urmează să construiesc o terasă”, spune preotul Cristian Bacoș.

Specialiștii în construcții pe care i-am consultat susțin că din 39 de metri cubi de lemn se putea construi o casă de vacanță. Nu știm ce fel de salon a construit părintele Bacoș, dar dacă nu e vorba de unul de nunți, cantitatea folosită este foarte mică, așa cum într-o terasă nu intră mai mult de 2-3 metri cubi de lemn. Așadar, rămâne în continuare un mare semn de întrebare cu privire la ce s-a întâmplat cu cantitatea de 39 de metri cubi donată parohiei de primărie, mai ales că preotul Bacoș susține că nici măcar nu a văzut lemnele respective, iar oameni cu care am stat de vorbă spun că ele ar fi fost valorificate demult, lucru pe care noi nu avem cum să-l confirmăm, dar există instituții care pot face lumină. Probabil, organele competente vor desluși acest caz, iar în situația în care lemnele au dispărut, cei vinovați vor plăti.

P.S.: Dacă preotul Bacoș Cristian nu a văzut lemnele respective, le poate admira în fotografiile de mai jos, realizate la momentul confiscării.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate